İnternetteki her sayfaya erişmek için , URL adı verilen, o sayfaya yönlendiren benzersiz bir adres kullanılır. Kendi web siteniz varsa URL'ler hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar nelerdir?
Bu yazımızda URL'nin ne olduğuna, rolüne, bileşenlerine, siteniz için en uygun URL'lerin nasıl oluşturulacağına , nasıl optimize edileceğine ve nasıl yapılandırılacağına bakacağız .
URL ismi tam adı olan Uniform Resource Locator'dan gelmektedir. URL kısaltması yu-ar-el şeklinde telaffuz edilir .
Bu, bir kaynağın konumunu belirten benzersiz bir tanımlayıcıdır ; çoğunlukla bir web sayfasının tamamı, bazen de yalnızca bir resim, video veya başka herhangi bir tür dosya olabilir.
Web adresi sitenizin yapısının bir parçasıdır. Bu olmadan, sunucunun kaynaklarına bağlanmak veyalnızca sunucunun IP adresini ( İnternet Protokolü) girerek ilgili siteyi kullanmak mümkün olurdu - ağları ve cihazları tanımlayan bir sayı dizisi (örneğin 192.168.2.2).
URL'yi bir şeye benzetirsek, bu bir telefon rehberindeki bir kişi olabilir. Ulaşmak istediğimiz kişinin numarasını aklımızda tutmak yerine, kişinin isminin altına kaydediyoruz ki, o kişiyi daha kolay bulabilelim. Aynı şekilde bir siteye giriş yaptığımızda da o sitenin IP adresini değil, URL adresini hatırlarız .
URL'deki protokoller: HTTP, HTTPS ve diğerleri
URL’lerin en önemli bileşeni protokollerdir. Sunucu ile tarayıcı arasındaki bağlantının güvenli olmasını sağlayan koruyucu katmandır .
Günümüzde kullanılan başlıca protokoller HTTP ( Köprü Metni Aktarım Protokolü) ve HTTPS'dir ( Güvenli HTTP) . HTTP, kaynakları aktarmak için kullanılan standart Hiper Metin Aktarım Protokolüdür ve HTTPS, verileri şifreleyerek bağlantıyı daha güvenli hale getirir.
Bu ikisinin dışında belirli amaçlar için kullanılan başka protokoller de vardır. Örneğin, FTP ( Dosya Aktarım Protokolü) dosyaları aktarmak içindir, mailto ise bir program veya web sitesi olabilen e-posta istemcisini açmak içindir .
Her site varsayılan olarak HTTP protokolünü kullanır, ancak artık HTTPS kullanmak, kullanıcılara ek güvenlik sağladığı için tercih edilmektedir. Ancak HTTP'den HTTPS'ye geçmek sadece adrese "s" eklemekten ibaret değil.
Şifreli bağlantıyı garanti eden güvenli bir iletişim protokolü olan SSL ( Güvenli Yuva Katmanı) sertifikasının kullanılmasını gerektirir . Kişisel veri toplayan siteler için bu sertifikanın kullanımı zorunludur.