UI ve UX Tasarımı Arasındaki Fark Nedir ?

Eğer tasarımcı değilseniz, UX ve UI'ın size sadece harflerin rastgele bir kombinasyonu veya gizli bir kod gibi gelmesi olasıdır. Sizi hayal kırıklığına uğratabiliriz ama bunların hiçbir sırrı yok. Bunlar tasarım söz konusu olduğunda oldukça sık kullanılan terimlerdir. Tam olarak neyi anlatıyorlar ve aralarındaki fark nedir, bunları ilerleyen satırlarda inceleyeceğiz.

UX ve UI terimleri ne anlama geliyor?

Öncelikle kısaltmaların ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım. UX, kullanıcı deneyiminin kısaltmasıdır ve Bulgarcada çoğunlukla kullanıcı deneyimi olarak çevrilir. UI, kullanıcı arayüzünün kısaltmasıdır. Her ne kadar kulağa benzer gelseler ve insanların bunları eş anlamlı olarak kullanması yaygın olsa da, bu iki kavramın aynı şeyi ifade etmediğini belirtmek çok önemlidir.

UX tasarımı genel olarak kullanıcının ürünle etkileşime girdiğinde yaşadığı deneyim ve hislerle ilgilidir. Öte yandan UI tasarımı, kullanıcının belirli bir ürünü kullanırken yaşadığı sunum ve görsel deneyimle doğrudan ilgilidir.

UX ile UI arasındaki fark nedir?

Bu kavramların farklarını göstermek ve özlerini açıklamak için basit bir örnek kullanacağız. Bir online parfüm mağazasına girdiğinizi ve sevdiğiniz kişiye hediye almak istediğinizi düşünün.

Eğer site yavaşsa, siparişi tamamlamak için birden fazla alanı doldurmak zorunda kalıyorsanız, istediğiniz ürünü bulmakta zorluk çekiyorsanız, yaşadığınız deneyimi kesinlikle tekrar etmeyeceğiniz kötü bir kullanıcı deneyimi olarak tanımlayabilirsiniz. Tam tersine, site iyi çalışıyorsa, hızlı gezinebiliyorsanız ve sipariş vermek kolaysa, o zaman iyi bir UX tasarımından bahsedebiliriz.

UX tasarımcılarının temel hedeflerinden biri, kullanıcının belirli bir ürünü kullanırken işini olabildiğince kolaylaştırmaktır. Bu nedenle çoğunlukla, nihai istenilen eyleme (örneğin, satın alma) ulaşmak için gerçekleştirdiği eylemler dizisine odaklanırlar.

Elbette, işlevsel ve kullanımı kolay bir ürün ortaya çıkarmak için UX profesyonellerinin hedef kitlelerinin davranışlarını, isteklerini ve özelliklerini çok iyi anlamaları, böylece gerçekten mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamaları gerekiyor. İşte bu noktada çeşitli pazarlama araştırmaları, tüketici alışkanlıkları ve davranış analizleri vb. imdadımıza yetişiyor.

Kullanıcı deneyimi

Kullanıcı deneyimi terimi hem web siteleri ve dijital ürünler için hem de her türlü fiziksel ürün için kullanılabilir.

Aynı sitede herhangi bir buton çalışmıyorsa, ürün fotoğrafları eksikse, okunamayan çok fazla yazı varsa, "satın al" butonunu bulamıyorsanız, vb. kullanıcı arayüzünde sorun var demektir.

Yukarıda da değindiğimiz gibi UI, kullanıcının görsel deneyimine odaklanır ve kullanıcının A noktasından B noktasına gitmek için kullandığı tüm öğeleri (butonlar, kaydırma çubukları, sayfa düzeni vb.) kapsar. B noktasına. UI tasarımcısının rolü, bu öğeleri kullanıcıların estetik olarak hoşuna gidecek ve kolayca algılayabileceği şekilde düzenlemektir. Bireysel öğeler ve sayfalar arasında tutarlılık sağlamak ve tek bir görsel standardı korumak, UI tasarımcılarının en önemli hedefleri arasındadır.

Sonuç olarak bu iki kavramın farklı anlamlar taşıdığını, ancak yine de birbirleriyle ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Bağlantıları, kullanıcı arayüzünün (UI) kullanıcıların ürünle genel etkileşimi ve bu etkileşime ilişkin algıları açısından son derece önemli olduğu gerçeğinde ifade edilmektedir. Kullanıcı deneyimi (UX) hakkında.

Paylaşmak: