Bir şirketteki pazarlamacının müşteri çekmek için bir kanal olarak SEO'yu kullanmak istediği ancak bir yöneticiye SEO'nun nasıl çalıştığını ve neden yapılması gerektiğini açıklayamadığı durumlar vardır. Ya da şirketin başkanı SEO'yu duymuş, TOP'taki rakiplerini görüyor ve onlar gibi olmak istiyor, ancak müşteri kaynağı olarak sadece ücretli reklamları kullanıyor. Bunun etkisini hemen görüyor ve SEO karmaşık ve uzun bir süreç olup nereden başlayacağı, iş hacminin ne olduğu ve nereye varacağı belli değil. Rekabet analizi. SEO tanıtımı "başkaları gibi yap, başkalarından daha iyi yap" ilkesine dayanır. Bu, arama motorlarında EN ÜSTE çıkmak istiyorsanız, diğer sitelerin oraya nasıl geldiğini görüp daha iyisini yapmanız anlamına gelir. İşte bu yüzden rakiplerinizin bu yönde nasıl çalıştığını ve onlara ne kazandırdığını görmenizi sağlayacak bir rakip SEO analizi hizmeti geliştirdik. Elde ettiğiniz veriler ışığında sitenizin SEO optimizasyonuna ihtiyacı olup olmadığına bilinçli bir şekilde karar verebilirsiniz.
SEO rakip analizi - Farklı bölgelerde farklı rakiplerin olması ve bunların sayısının bölgeden bölgeye değişebilmesi nedeniyle, rakip siteleri sitenizle karşılaştırırken bir bölgeye odaklanmanızı öneririz. Rekabetin yoğun olduğu bir bölgeyi seçmek daha iyidir. Bunlar genellikle merkez bölgelerdir. Mesela Bulgaristan, bölgesel merkezler, büyük şehirler. Aynı sorgular için arama yapan firma sayısı arttıkça rekabet de artıyor ve siteler daha iyi optimize ediliyor. Rakiplerimizi nasıl seçiyoruz. Kaynağımızı karşılaştıracağımız 5 rakibi belirliyoruz. Yarışmacıları seçmek için şu formatı sunuyoruz: Site sahibi tarafından en fazla 3 site teklif ediliyorsa, biz iki yarışmacı sunuyoruz. Site sahipleri genelde rakipleri sitenin ürünlerine göre değerlendirirler.
Dolayısıyla rakipleri seçerken 2 seçeneği birleştirmiş oluyoruz. Site özelliklerinin analizi. Alan adlarının yaşını ayarlıyoruz. Bu göstergenin etkilenmesi zordur. Arama motorları kural olarak, optimizasyon açısından izlenen siteleri olması koşuluyla, eski alan adlarını yenilerinden daha iyi indeksler. Arama sonuçlarındaki sayfa sayısını kontrol ediyoruz. Site ne kadar büyükse arama motorları onu o kadar iyi indeksler; tabi ki her sayfadaki içerik benzersiz, yani diğer sayfalardaki içeriklerden farklı olması şartıyla. Ortalama günlük web sitesi trafiğini ayarlıyoruz. Bu, sitemiz ve rakiplerimizin siteleri üzerindeki SEO tanıtımının etkinliği hakkında karşılaştırmalı sonuçlar çıkarmamızı sağlayacaktır. Seçilen siteler için bağlamsal reklamların varlığını ve hacmini analiz ediyoruz. Tek başına reklam vermek sıralamayı artırmaz, ancak reklamdan geçen kişilerde iyi davranış faktörleri oluşabilir.
İyi davranış faktörleri şunlardan oluşur: Kullanıcının sayfada geçirdiği süre veya sayfayı ne kadar çabuk terk ettiği, kaç sayfa görüntülediği, bir şirket adı arayarak mı geldiği, sayfa içeriğini paylaşıp paylaşmadığı, bir satın alma işlemi yapıp yapmadığı vb. Davranışsal faktörleri iyi olan siteler arama motorları tarafından sevilir ve daha üst sıralarda yer alır. Sitemizde teknik tekrarları kontrol ediyoruz. Sitedeki tam veya kısmi kopya sayfalar, farklı URL adreslerinde yer alan, ancak sayfaların içeriğinin kısmen veya tamamen kopyalandığı sayfalardır. Örneğin; www olan ve www olmayan, eğik çizgi olan ve olmayan sayfalar. Bu tür kopyalar, sitenin geliştirilmesi veya teknik düzeltmeler yapılması sonrasında da kalabilir. Kopyalar arama motorlarına tırmanabilir ve sitedeki gerçek sayfaların yerini alabilir. Bu durum sitelerin sıralamalarında giderek düşüşe neden olur.
https protokolünün varlığını kontrol ediyoruz. Https bir güvenlik sertifikasıdır. Arama motorları tarafından indekslenmesi açısından önemlidir. Şimdi çoğu site bunun üzerinde çalışıyor. Sitenin kök klasöründe bulunan robots.txt ve sitemap.xml sistem dosyalarının varlığını ve doğruluğunu kontrol ediyoruz. Robots.txt dosyası arama motorlarına neyi dizine ekleyeceğini ve neyi eklemeyeceğini söyler. Ayrıca ikinci dosya olan sitemap.xml dosyasının yolunu da gösterir. Sitemap.xml dosyası sitedeki tüm sayfaların adreslerini belirtmek için gereklidir ve ek parametreler taşır. Örneğin arama robotlarına sayfanın ne sıklıkla güncellendiğini gösterir. 404 sayfasının varlığını ve doğruluğunu kontrol ediyoruz. 404 sayfası, kullanıcının geldiği sayfa çalışmıyorsa ziyaretçiyi başka bölümlere yönlendirir. Yani: ziyaretçi kaybetmenizi önler, sitedeki olumsuz davranış faktörlerini azaltır. Aniden bazı sayfaların çalışmaması nedeniyle sitenize gelen ziyaretçiyi kaybetmek istemiyorsanız, sitenizde 404 hatasının yapılandırılıp yapılandırılmadığını kontrol edin.
Kullanıcılar sitenizi mobil cihazlardan kullanamıyorsa (bilgiler kesiliyor, açılır listeler atlanıyor vb.) Veya siteniz uzun süre yükleniyorsa, arama motorları sizi arama sonuçlarında yükseltmek istemeyecektir. Ayrıca, böyle bir site olumsuz davranış faktörleri üretecektir. Hızlı yükleme hızı ve mobil uyum, günümüzde arama motorlarının temel gereksinimlerinden biridir. Siteyle ilgili Yandex hizmetlerinin kullanılabilirliğini ele alıyoruz. Yandex.Directory. Şirketi haritalarda gösterecek, olumlu yorumları gösterecek ve ayrıca ek bir açıklama ile parçalar oluşturacaktır. Yandex .Metrica Yardımıyla, Yandex'in "site kalite endeksi" parametresini etkileyen site trafiğini ve kullanıcı davranışını analiz edebileceksiniz. Sayı ne kadar yüksekse o kadar iyi. Google hizmetlerinin bağlantısını kontrol ediyoruz. Google.My Business, Yandex.Directory hizmetinin bir analogudur, Google.Analytics, Yandex.Metrica hizmetinin bir analogudur.
Diğer tematik kaynakların sizi ne sıklıkta ve ne kadar tutarlı bir şekilde alıntıladığını kontrol ediyoruz. Bağlantılar sitenin arama büyümesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmaya devam ediyor. Google için bu etki çok yerindedir, çünkü bağlantılar her bir sayfaya ağırlık katar. Yandex'te bağlantıların varlığı sitenin tamamını etkiler. Sitenizin title, description, h1 gibi meta etiketlerini kontrol ediyoruz. Başlık etiketi sayfanın ana başlığıdır. Arama motoru tarayıcıları tarafından bir web sitesi sayfasının içeriğini belirlemek için kullanılır. Arama sonuçlarında parçanın başlığı olarak görünür. Sitedeki her sayfanın kendine özgü bir başlık etiketi olmalıdır. Bir sayfada birden fazla h1 etiketi bulunmamalıdır. Açıklama etiketi sayfanın ana açıklamasını içerir ve arama motoru kod parçacıklarında görüntülenir. Genellikle promosyonları, USP'leri ve harekete geçirici mesajları (reklam türüne göre) bağlam içinde listeler.
Açıklama etiketi benzersiz olmalı ve kaynağın her sayfasında görünmelidir. Açıklama etiketi, bağlamdaki reklam türüne göre düzenlenir. Site sayfalarında mikro etiketlemenin varlığını kontrol ediyoruz. Yüksek kaliteli sayfa bağlantı tasarımı için Open Graph mikro etiketlemesi gereklidir. Bu bağlantı sosyal medya mesajlarında ve sohbetlerde paylaşım yapıldığında görüntülenir. Bu mikrotag sayesinde bağlantının altında ek bilgiler (resim, açıklama) görüntüleyebiliyoruz. Schema.org mikro işaretlemesi, anlamsal işaretleme için bir standarttır. Arama sonuçlarında site parçalarında ek bilgilerin yapılandırılmış bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
Ürün sayfalarındaki etkileşim düzeyine bakıyoruz. Kullanıcı ihtiyaç duyduğu ürün sayfasına ne kadar hızlı ulaşabilirse o kadar iyi. Ayrıca CNC (sayfaların insan tarafından okunabilen URL'leri) ile de değerlendirilir. Adreste sayfada hangi bilgilerin yer aldığı açıkça belirtilmelidir. Ürün kartlarını analiz ediyoruz; bu, çevrimiçi mağazalar için önemlidir. Burada, başlıktan başlayarak, inceleme bloğuna ve ürünü başkalarıyla karşılaştırma olanağına kadar birçok parametreyi değerlendiriyoruz. Bir kullanıcı ürün sayfasında ne kadar fazla bilgi edinebilirse, o ürünü sizden satın alma olasılığı o kadar artar. Tüm bunlar iyi davranışsal faktörler oluşturur ve bu faktörler sitenin arama sonuçlarındaki büyümesini de etkiler. Bölümlerdeki metinlerin benzersizliğini kontrol ediyoruz: Sitenizin ve rakip sitelerin 10'a kadar bitişik bölümü. Bu cilt, müşteri sitesinin rakip sitelerle karşılaştırmalı analizi için yeterlidir.
Arama motorları, diğer sitelerde tekrarlanan metinlerden ziyade, kullanıcılar için faydalı olan özgün metinlere öncelik verir. Site hızı ve dış bağlantıların yoğunluğu ile birlikte en önemli parametrelerden biri de özgün içeriktir. Çağrı takibinin kurulu olup olmadığını kontrol edin. Çağrı takibi, siteniz üzerinden gelen çağrıların kaynaklarını izlemenize ve bunların kalitesi hakkında çıkarımlarda bulunmanıza olanak tanır. Metriklerin ve çağrı takibinin varlığı TOP'a girişi etkilemez, ancak sitede neyin iyi uygulandığını ve neyin kötü uygulandığını değerlendirmenizi sağlar. Sitenin konumunu analiz ediyoruz. Bunu yapmak için 300 sorgudan oluşan bir semantik çekirdek seçiyoruz. Sitenizin ve rakip sitelerin talepleri doğrultusunda gelen talepleri kabul ediyoruz. Bu göstergelere bakarak hangi sitelerin arama motorlarında daha fazla, hangilerinin daha az tercih edildiğini net bir şekilde görebilirsiniz. Masaüstü arama sonuçlarındaki ve mobil arama sonuçlarındaki konumlarınızı analiz ediyoruz.
Yandex'te, farklı cihazlarda Arama'daki konumlar kural olarak farklıdır. Google'da mobil ve masaüstündeki sıralamalar yakın olabilir çünkü arama sonuçları aynıdır. Google bu durumda mobil uyumlu sitelere öncelik veriyor. Yandex ve Google'da site parçacıklarının kontrolü. Site parçacıkları, bağlamsal reklamcılıktaki reklamlar gibi çalışır. Kaliteli bir kesit, kullanıcıyı siteye gitmeye teşvik eder. Reklamların aksine, kod parçacıkları manuel olarak ayarlanamaz. Parçacık arama motorları tarafından üretilir. Bunu oluşturmak için arama robotları site sayfasından bilgi alır. Parçacığın güzel görünmesi için siteye etiketler ve metinler yazıyoruz, ayrıca mikro etiketleme servislerini ve arama motorlarını kullanıyoruz. Parçacık ne kadar görünür olursa, kullanıcının sitenize gitme olasılığı o kadar artar. Deneyimlerimize göre, snippet'i değiştirmek sitenin tıklama oranını kat kat artırabilir. Tam tersine, eğer parça görünmez ve çirkin ise, TOP'ta bir sitenin bulunması bile Arama sorgularında bir artışın garantisini vermez.