SEO Makaleleri Nasıl Yazılır ?

SEO metin yazarlığı, oluşturulan içeriğin Google gibi arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olan uzmanlaşmış bir çevrimiçi yazım biçimidir. Bir diğer önemli amaç ise bilginin yayınlandığı siteye daha hedefli bir kitle çekmektir.  

Bir blog için SEO metinleri yazmanın temel kuralları  

SEO uyumlu makaleler yazarken, birkaç teknik önemlidir , bunlar olmadan metinler başarılı olamaz. Bunlar:   

Doğru seçilmiş anahtar kelimeler eklemek — yazdığınız konuyla alakalı olmalı ki, metinler aratıldığında ilk sonuçlarda görünsün.  

Başlık ve alt başlıklara sahip olmak zorunludur ve bunlara anahtar kelimelerin eklenmesi şiddetle tavsiye edilir.  

Benzersiz ve kaliteli içerik - Daha fazla trafik elde etmek ve hedef kitlenin ilgisini korumak için makaleniz diğer sayfalardan metin kopyalamamalı, bilgilendirici olmalı ve kolay ve anlaşılır bir dilde yazılmalıdır. Güvenilir bilgi kaynaklarından alıntı yapılan araştırma veya istatistiksel verilere yer verilmesi önerilir.  

İç ve dış bağlantılar — iç bağlantılar sitenizdeki farklı sayfaları birbirine bağlar. Dış bağlantılar önemlidir çünkü metninizi diğer sitelerdeki yetkili ve ilgili makalelere bağlar. Bu, arama motorlarındaki görünürlüğünüzü artıracaktır.  

İlerleyen satırlarda, başarılı olmak için uymanız gereken bu ve diğer önemli teknikler ve kurallar hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz. Ayrıca daha kaliteli SEO makaleleri yazmak için fikir ve ilhamın nereden alınacağına dair faydalı bilgiler de öğreneceksiniz.  

Hedef kitle araştırması  

İyi kurgulanmış bir metnin anahtarı her zaman ön hazırlıktır. Makalenizi yazmaya başlamadan önce, öncelikle makalenizin hangi hedef kitleye ulaşacağını seçmelisiniz. 

Hedef kullanıcıları tanımlayın: temel özelliklerini belirleyin: cinsiyet, yaş, eğitim, ilgi alanları vb. 

  • Anahtar kelimeler — hedef kitlenizin hangi çevrimiçi arama anahtar kelimelerini kullandığını kontrol edin. Bu, Google Keyword Planner, SEMrush veya Ahrefs gibi araçlarla yapılabilir.
  • Rakip analizi — SEO yazımında önemli bir nokta, nişinizdeki rakip siteleri araştırmaktır. Kullanıcılarına hangi bilgileri sağladıklarını ve metnin belirli anahtar kelimeleri içerecek ve ilgili aramaya yanıt verecek şekilde nasıl optimize edildiğini okuyun.
  • Kullanıcı davranışı analizi — Bir SEO blog yazısı yazmaya başlamadan önce, hedef kitlenizin internette nasıl bilgi aradığını ve orada bulunan içerikle nasıl etkileşime girdiğini araştırmanız önemlidir. Bu şekilde onun ihtiyaçlarını ve isteklerini daha iyi anlayacak ve ona nasıl daha faydalı olabileceğinizi öğreneceksiniz. Kullanıcılarınız hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için çeşitli sosyal ağları, forumları ve blogları keşfedin.
  • Bir kişilik yaratmak — kişilik, markanın ideal müşterisidir. Bunu oluşturmak için hedef kitlenin farklı kesimleri dikkate alınır ve bunlar daha sonra yaşa, cinsiyete, lokasyona, değerlere ve davranışlara göre ayrılır. Kişi, kullanıcılarınızın motivasyonlarını, tercihlerini ve davranışlarını anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Veri analizi — Sitenizdeki kullanıcı davranışlarını incelemek için Google Analytics gibi analitik araçları kullanın. Farklı trafik verisi türlerine bakın: En çok ziyaret edilen sayfalarınız hangileri, ziyaretçiler her birinde ne kadar zaman geçiriyor, nereden geliyorlar, sayfadaki bağlantıları takip ederek daha fazla gezinmeye devam ediyorlar mı? Bu, hedef kitlenizin sunduğunuz içerikle nasıl etkileşime girdiğine dair size fikir verecektir.
  • Sitenizin UX'ini analiz edin — UX, bir web sitesinin kullanıcı deneyimini temsil eder. Bu, kullanıcının web sitesiyle etkileşime girme şekli ve sitede nasıl hissettiğidir. Bir sitenin kullanımı ne kadar kolay ve keyifli olursa, kullanıcı için olumlu bir deneyim yaratırsa, kullanıcıların tekrar siteye dönme ve onu başkalarına tavsiye etme olasılığı o kadar artar. Kullanıcı oturumunu kaydeden ve sayfanın belirli bir bölümüne yapılan her kaydırmayı, tıklamayı ve odaklanmayı izlemenize olanak tanıyan Hotjar gibi bir araç kullanabilirsiniz. Bu araç, sitenizdeki kullanıcı davranışlarını daha iyi anlamanızı sağlar. Bu, sitenizin iyi bir UX'e sahip olup olmadığı ve kullanımının kolay olup olmadığı veya kullanıcıların zorlanıp sabrını kaybedip kaybetmediği ve sonuç olarak siteyi hızla terk edip etmediği konusunda size daha net bir fikir verecektir.
  • Test etme ve optimizasyon – araştırmanızın sonuçlarına göre bunları yapın ve sizin ve kullanıcılarınız için en iyi neyin işe yaradığını belirleyin.

SEO makaleleri için anahtar kelimeler ve ifadeler

Yazmak istediğiniz konuyu seçtikten sonra, kullanıcıların arama motorlarında arama yaparken kullandıkları en alakalı kelime ve ifadeleri araştırmanız gerekir. Bunlar SEO yazınızın sıralamaya girmeyi hedefleyeceği anahtar kelimeleriniz olacaktır.

Çalışmak 

İlk adım, makalenizde kullanacağınız en uygun ifadeleri ve kelimeleri göze batmayacak şekilde seçmektir. Sayfanıza daha fazla trafik çekecekler. Belirli SEO blog metnini oluşturacağınız nişi analiz edin. Sektördeki rakiplerinizin metinlerine bakın ve içerik yazarken hangi anahtar kelimeleri kullandıklarına bakın.

Anahtar kelime tahsisi

Anahtar kelimeler başlıklarda, alt başlıklarda ve ana metinde yer almalıdır. Bunları eşit şekilde dağıtın. Anahtar kelimenin veya ifadenin metnin ilk paragrafında yer alması önemlidir. Bunun, arama motorlarının içeriğinizin bağlamını daha hızlı anlamasına ve buna göre ilgili aramalarla eşleştirmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Metni anahtar kelimelerle aşırı doyurmanın arama motoru optimizasyonunu olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Bu bir manipülasyon girişimi olarak değerlendirilecek ve bu nedenle içeriğinizi üst sıralara taşımayacaklardır. Uymanız gereken yoğunluk, anahtar kelimelerin ve ifadelerin metinde %1 ile %3 arasında bulunmasıdır. Metnin uzunluğuna bağlı olarak bunlar 4-6 ile 10-12 tekrar arasındadır. 

Doğru anahtar kelimeler nasıl seçilir?

Anahtar kelime analizinizi ve seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken üç ana faktör vardır. Araçlar size binlerce seçenek sunacağından, gerçekten işinize yarayacak olanları seçmeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Arama hacmi — tarayıcı arama motorlarında anahtar kelimeler için yapılan aylık aramaları temsil eder. Her arama motorunun verilerini işlemek için farklı araçlar ve yöntemler kullandığını unutmayın. Arama hacmi, çekebileceğiniz potansiyel trafiğin bir ölçüsü olarak kullanılabilir.
  • İlgililik — yalnızca konunuzla ilgili olan kelimeleri seçin. Yüksek alaka düzeyi aynı zamanda yüksek TBM (tıklama oranı) ile de ilişkilidir ; TBM, bir reklamın aldığı tıklama sayısının görüntülenme sayısına bölünmesiyle elde edilir.
  • Zorluk seviyesi — Zorluk seviyesi, içeriğinizin belirli bir anahtar kelime için tarayıcı arama motorunun ilk sayfasında sıralanması için ne kadar çaba gerekeceğini gösteren bir kılavuzdur. Eğer çok yüksekse, belirli anahtar kelimelerde sıralamaya girebilmek için daha fazla zamana, çabaya ve özveriye ihtiyacınız olacaktır.

SEO makalelerinin kaliteli içeriği

Öncelikle yazdığınız metin, seçtiğiniz hedef kitleye yönelik olmalı ve onlar için olabildiğince faydalı olmalıdır. Bu paragrafta, mümkün olduğunca doğru, açık ve hatasız SEO makaleleri yazmak için size bazı yönergeler vereceğiz. 

Kullanıcılarınıza kolay erişilebilir ve anlaşılır kaliteli içerikler sunmak istiyorsanız, “ ters piramit ” ilkesini izleyerek kısa paragraflar halinde yazın. Metnin en önemli ve bilgilendirici unsurlarının metnin başında yer alacak şekilde, ilk bakışta görülebilecek şekilde yapılandırılmasıdır.

Makalenizi yazarken öncelikle metnin dayanacağı ana bilgileri sunarak başlayın. Daha sonra konuyla ilgili olguları ve örnekleri sunun.

Metnin düzenli, tutarlı ve görsel olarak okunmasının daha kolay olması için başlıklar, alt başlıklar ve madde işaretleri içeren bir yapı oluşturun. 

Dikkat etmeniz gereken kriterler şunlardır: 

  • Bilgilendirici ve okunabilirlik — Konuyla ilgili temel bilgilerin yanı sıra, kullanıcı sorularına yanıtlar ve hedef kitlenin sorunlarını çözmeye yönelik ipuçları da ekleyin.
  • Metin uzunluğu - konuya göre değişir, ancak en önemlisi kullanıcılarınıza kaliteli içerik sunmaktır, gereksiz bilgiler pahasına belirli sayıda kelime hedeflememektir.
  • Yazım ve noktalama - Yazım ve üslup hataları olmayan, dil bilgisi açısından doğru bir metin her zaman diğerlerinden sıyrılır.

Meta başlık ve açıklama optimizasyonu

Arama sonuçlarında görüntülenen ilgi çekici başlık ve altındaki meta açıklama adı verilen kısa metin, hedef kitlenin dikkatini çeken ilk şeydir.

Meta açıklaması bir HTML öğesidir. Konuyla ilgili en çok aranan ilk iki anahtar kelimeyi içeren içeriğiniz hakkında kısa bilgiler içermeli ve en fazla 156 karakter uzunluğunda olmalıdır.

Başlık ve meta açıklaması SEO makalelerinizi daha iyi optimize etmenize yardımcı olur.

Görsel eleman optimizasyonu

Metnin herhangi bir biçimde (fotoğraf, video, grafik) görselleştirilmesi okunmasını kolaylaştırır. Ancak metin ve görsel öğeler arasında bir denge bulmanız gerektiğini unutmayın.

Makalenize bir resim eklerken, optimizasyonu için aşağıdaki gereksinimleri aklınızda bulundurun:

Uygun bir dosya adı seçin; arama motorlarının görselin içeriğini anlamasına yardımcı olacak anahtar sözcükler ve terimler içermelidir.

Alternatif metin (alt text) — alt niteliği veya alt açıklaması olarak da bilinir, görüntüyle ilişkilendirilir ve belirtilen görüntü yüklenemediğinde görüntülenir. Alt metinde anahtar kelimelere yer verilmesi önerilir. İlgili aramalarda sayfanın alaka düzeyini artıracaklardır.

Belirli bir sitenin özel gereksinimlerine göre uyarlanmış boyut ve format.

Paylaşmak: