Kurumsal Sitede Nelere Dikkat Edilmesi  Gerekir ?

Kurumsal Web Sitesi oluşturmanın birçok nedeni vardır, ancak işletmeniz için neyin mantıklı olduğunu anlamanız gerekir. "Çünkü her şirkette bir tane olmalı" gibi cevaplar işe yaramayacaktır; daha iyisini düşünün. Özetle, genel sağduyuya dayalı bir yaklaşım: Belirli bir amaç için bir şey yapıyorsanız, kurumsal web sitesi tasarımıyla da bu amaca hizmet etmelisiniz. Bu yazıdan hazır cevaplar almayı beklemeyin. Bunun yerine doğru soruları sormayı öğrenmeye hazır olun; bunlar başarının anahtarıdır.

O halde bir mola verin ve neden bir web sitesine ihtiyacınız olduğunu dikkatlice düşünün. Geniş düşünün: İnsanların güveni, herhangi bir şirket, kurum veya organizasyonun en büyük varlığıdır. Asıl hedefiniz markanızın değerini artırmak mı? Bir marka imajı mı aktarmanız gerekiyor? Yoksa fon mu bulmanız gerekiyor? Potansiyel müşteri yaratmak için mi? Tüm düşüncelerinizi yazdıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

"Neden?" sorusunu cevapladıktan sonra "Bir sonraki mantıksal soru "Nasıl?" olmalı. – Sana bu konuda yardımcı olurum. Kurumsal bir web sitesi oluşturmanın ileri aşamalarını biraz daha kapsamlı hale getirmek için adım adım bir rehber hazırladım.

Hedef kitlenizi tanımlayın

Müşterilerimize sorduğumuz ilk sorulardan biri: "Kimin için kurumsal web sitesi yaptırmak istiyorsunuz?" Ve yanıtların uzunluğu bizi düzenli olarak şaşırtıyor; farklı kişilerin yer aldığı detaylı bir liste. Doğal olarak bir sonraki sorumuz şu: "Bunların hangileri en önemlileridir?" Ne yazık ki, çoğu zaman hepsinin eşit derecede önemli olduğu cevabı veriliyor.

Eğer asıl amacınız hissedarlarınızı ve ortaklarınızı finansal başarılarınız hakkında bilgilendirmekse, web sitenizin onların dilini konuşması gerekir ve bu da muhtemelen müşterileriniz tarafından pek de değerli bulunmayacaktır. Başka bir deyişle, “Yatırımlar” sayfası ziyaretçilerin beklentilerini karşılamak için daha resmi bir dille yazılmalıdır, ancak bu, içeriğin ve sunumunun sıkıcı olması gerektiği anlamına gelmez. Sitenizin öncelikli hedef kitlesi basın ve kitle iletişim araçları ise içerik farklılık gösterecektir. Ekip sayfası, şirketin onların sıkı çalışmalarını ve faydalı girişimlerini takdir ettiğini ve ödüllendirdiğini gösterecektir. Çalışanlar muhtemelen şirketin en son haberleri ve çeşitli çalışan avantajları hakkında bilgi arayacaktır.

Böylece gelecekteki kurumsal web sitenizin içeriği ve tasarımı hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre şekillenecektir. Bu nedenle sitenizi kimlerin ziyaret etmesini istediğinizi anlamanız ve onlara tam olarak aradıkları şeyi vermeniz son derece önemlidir.

Bu, herkesi görmezden gelmeniz gerektiği anlamına mı geliyor? Tam olarak değil. Kurumsal bir web sitesi oluşturmak herkesin erişimine açık olmalı, ancak öncelikli olarak belirli bir kitleye veya kitlelere yönelik olmalıdır. Yanlış anlamayın, hedef kitlenizi sadece bir gruba daraltmak ve seçici davranmak zorunda değilsiniz. Sadece önceliklendirilmesi gerektiğini söylemek istiyorum.

O halde kurumsal web sitenizi kimin için yapmak istediğinize karar verin. Kurumsal web sitesi oluşturmadan önce bunları 3-4-5 gruba ayırın ve önem sırasına göre sıralayın. Bu, her grubun hangi içeriğe ihtiyaç duyduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Web siteniz nekadar değerli ?

Kurumsal web siteleri oluşturmak sayesinde müşteriler zamandan tasarruf edebilir ve şirket, ürün ve hizmetleri hakkında benzersiz bir bilgi kaynağına ulaşabilirler. Yatırımcılar, bir şirketin yatırım yapmaya değer olduğunu doğrulayan tüm gerekli bilgilere ulaşmaktan faydalanırlar. Medya, web sitenizden aldıkları şirketinizle ilgili değerli ve ilgi çekici haberleri yayınlayarak okuyucuların ilgisini çeker. Son olarak yeni satın alımlardan, yatırımlardan ve medyada yer almaktan faydalanırsınız.

En başarılı markalar, müşterilerinin işlerini yürüten şirketleri pek umursamadıkları gerçeğini benimsedikleri için bu noktaya geldiler. Müşteri ihtiyaçlarına odaklanan ve onların hayatlarına katma değer sağlamayı hedefleyen markaların müşteri sadakati ve etkileşimi artıyor.

Ne yazık ki, en büyükleri de dahil olmak üzere pek çok marka hâlâ tüketicilere değer sunamıyor. Bunun yerine, kurumsal web siteleri esas olarak şirketleri web üzerinde temsil etmek için var oldular ve hissedarlar, yatırımcılar ve halkla ilişkiler dışında kimseye sunacak hiçbir şeyleri yoktu. Şöyle diyebilirsiniz: Artık işe yaramıyor. Yine kurumsal web sitesi farklı hedef kitlelere maksimum fayda sağlayabilen bir araçtır. Kullanıcılarla monolog değil, şeffaf, anlaşılır bir diyalog yaratır.

Kullanıcıların web sitenizde bulmak istediklerine dair vizyonunuzun, sizin görmek istediklerinizden farklı olup olmadığını kendinize sorun. Marka tanıtımına takılıp kaldığınızda, hedef kitlenizin geri kalanı için anlamsız olan sınırlı bir görüş sunarsınız: Müşteriler sosyal medyaya veya yorum sitelerine yönelir, potansiyel müşteriler ise ihtiyaç duydukları bilgileri Glassdoor'da bulurlar.

Kavramsallaştırma

Gelecekteki kurumsal web sitenizin amacını belirlediniz, hedef kitlenizi belirlediniz ve hedefler koydunuz. Şimdi bunlara ulaşmanın bir yolunu bulmanın zamanıdır. İşte tam bu noktada web ajansı devreye giriyor. Bir tasarımcıya danışın ve bu kısmı onunla birlikte gözden geçirin. Bir web tasarımcısının nasıl bulunacağını öğrenmek için bu makaleyi okuyun.

Bir web sitesinin çözmesi gereken hedefleri ve sorunları tanımlamak tasarım odaklı düşünme yönteminin bir parçasıdır. Yeni tasarım düşüncesi hareketi bir bakıma modern, endüstriyel bir dönemi yansıtıyor. Şirketin amacını değiştirme ve yeni bir itibar yaratma çabalarından bahsediyoruz. Sadece dünyada nasıl algılandığını değil, aynı zamanda nasıl algılandığını da dönüştürmek söz konusu.

Kurumsal web tasarımınızın yaratıcı konsepti kurumsal stratejinize ve hedeflerinize dayanmalıdır. Elbette öyle değil mi? Başlamadan önce, ne yaratacağınıza dair bir fikriniz olmalı. Bir tasarımın arkasında bir konsept, bir hikaye yoksa o grafik tasarım değildir.

İtme ve prototipleme

Önde gelen UX tasarımcılarından Oleg Karapuzov, karmaşık konular hakkında basit bir şekilde konuşmayı biliyor. Bu yazısında, insanların severek kullanacağı bir kurumsal web sitesinin nasıl oluşturulacağına dair bilgi ve ipuçlarını paylaştı.

Web sitesi oluşturma ve prototipleme, mümkün olan en iyi ürünü yaratmanın önemli bir parçasıdır. Bu, fikirleri deneyip onları somut bir şeye dönüştürme şansıdır.

Öncelikle aşağıdaki soruları cevapladıktan sonra notlarınızı alın:

– Her hedef kitleye hangi mesajı iletmek istiyorsunuz?

– Kullanıcılar tarafından hangi işlemler gerçekleştirilecek?

– Hangi bilgileri arayacaklar?

– Web sitenizin işlevi nedir?

Sonra telefona gelelim. Tel kafesin hassasiyeti düşüktür. Web tasarımının 3 temel amacı vardır: Ana bilgi grubunu sunmak, yapı ve düzeni ana hatlarıyla belirtmek ve kullanıcı arayüzünü tanımlamak.

Bu sitenizdeki ilk ve en kabataslak resim. Çoğu profesyonel tasarımcı herhangi bir yazılım kullanmadan önce elle çizim yapar. Ayrıca çizime başlamadan önce betimleyici bir açıklama kullanırlar. Bu şekilde hangi unsurların eklenmesi, değiştirilmesi, düzeltilmesi veya çıkarılması gerektiğini görebilirler. Bu yöntem, bilgilerin sistematize edilmesine yardımcı olur ve her türlü projeye uygulanabilir.

Eğer her şey yolunda görünüyorsa ve sonraki her adım az çok belirginse, kağıt prototipi yapmanın zamanı gelmiş demektir. Bu, gerçek kullanıcılar üzerinde arayüz testi yapılmasına olanak tanıyan daha ciddi ve mobil bir versiyondur. Belirli bir butona bastıktan sonra ne olacağını ve ekranın nasıl değişeceğini görebilirsiniz. Kağıt prototipleme basit, ücretsiz, eğlenceli ve son derece etkilidir.

Her ekrana, widget'a ve butona çıkartmalar kullanarak çizimler yapın. Ve gelecekteki kurumsal web sitenizin mobil versiyonunu da unutmayın. Web sitesi prototiplemeyi daha iyi anlamak için bu makaleyi okuyun.

Kağıt versiyonunu birkaç müşteriye gösterin ve siteyle etkileşime girmenin en etkili yolunu seçmelerine izin verin. Gerekirse prototip durumlarını değiştirin. Web siteleri için iyi bir bilgi mimarisi, kullanıcıların çevrelerini anlamalarına ve aradıklarını bulmalarına yardımcı olur.

Evet, bu adım çok önemli ama bu mükemmeliyetçilik değil. Çoğu durumda kağıt prototiplemenin %100 mükemmel olması gerekmez. Herkesin ortak bir anlayışa sahip olması yeterliyse amaç gerçekleşmiş ve iş tamamlanmış demektir. Ayrıca en çok kullanacağınız işlevselliğe odaklanmanızı da öneririm.

İçerik (metinler, görseller) Artık sitenizin daha detaylı nasıl görüneceğine dair bir vizyonunuz olduğuna göre, içerik üretimine geçebilirsiniz.

İçerik, tasarım kadar önemlidir; kullanıcıları web sitenizde tutar. Ne koyacağınız, hedef kullanıcınızın ne keşfetmek istediğine bağlıdır. Eğer kurumsal web sitenizi öncelikli olarak hissedarlar ve yatırımcılar için oluşturuyorsanız, bilgileri açık ve resmi bir şekilde toplamak mantıklı olacaktır. PR ve medya ise mutlaka şirketinizin temel verilerini, finansal raporlarını araştıracak, şirketinize ait etkinlikleri bulacak ve illüstrasyon olarak kullanmak üzere görseller indirecektir.

Ne seçerseniz seçin – alışılagelmiş haliyle kurumsal web sitesi, kurumsal blog veya başka bir şey – kurumsal web sitesinin içeriği mümkün olduğunca yararlı ve açık olmalıdır. Web sitenizi kimsenin okumayacağı metinlerle ve kimsenin görmeyeceği fotoğraflarla doldurmaktan kaçının. Steve Krug, "Beni Düşündürme" adlı kitabında her sayfadaki kelimelerin yarısını bir kenara koymayı ve sonra aynı şeyi tekrar yapmayı öneriyor. Bu şekilde hem gürültü seviyesini azaltmış olursunuz hem de okunacak faydalı içerikler sunarsınız.

Tasarım (Ön Uç, Arka Uç, animasyon, içerik doldurma, tasarımcı uzmanlığı, test)

Projenizi ve içeriğinizi sunduktan sonraki adım tasarım ve geliştirmedir.

Tasarım aşaması web siteniz için uygun bir görünüm ve his yaratmak için çalışır. Şu ana kadar topladığınız verileri kullanarak şimdi web sitenizin nasıl görünmesi gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. İşletmenizin web sitesi için vizyonunuzu ve hedeflerinizi web tasarımcınıza iletin ve bunların nasıl gerçekleştirileceğine onun karar vermesine izin verin. Görsel bir parça planlarken yine izleyiciyi aklınızda bulundurun.

Tasarımcılar genellikle ilk olarak bir ana sayfa tasarımı oluşturur ve bunu test ederler. Şirket markanızın görsel öğelerine burada yer verilmelidir. Logonuz, marka yazı tipleriniz ve eğer varsa renk düzeniniz web sitenizin tasarımını belirleyecektir. Bu bir sonraki aşamanın temelini oluşturur.

Bir işletme web sitesinin geliştirilmesi, web sitesinin çalışmasını sağlayan tüm kodların işlenmesi anlamına gelir. Ön ve arka olmak üzere ikiye ayrılır. Ön uç geliştiricisi, web sitesinin kullanıcı tarafındaki kodundan ve sürükleyici kullanıcı deneyiminin mimarisinden sorumludur. Arka planda çalışan geliştirici son kodu tamamlar ve ona çalışır bir işlevsellik kazandırır. İşin bu kısmı tamamlandıktan sonra, içeriği tanıtma, tasarımcının uzmanlığından yararlanma, web sitesini farklı cihazlarda test etme ve son olarak yayınlama zamanı gelir.

Rahatlamanın zamanı geldi mi sizce? Yarı yolda bile değiliz. İyi bir Web Tasarım tek seferlik bir olay değildir. O yüzden onu tam zamanlı olarak sürdürmeye hazır olun.

Gördüğünüz gibi, birinci sınıf bir kurumsal web sitesi oluşturma süreci çok fazla çalışma gerektiriyor. Ancak doğru web ajansı ve iyi bir planlama ile siteniz kaçınılmaz olarak sektörünüzde yıldız bir oyuncu haline gelecektir. Semra Mutlu ve  Web ekibimiz bu zorluğu keyifli, anlaşılır ve iyi organize edilmiş bir sürece dönüştürmeye hazır.

Paylaşmak: