404, bir web kullanıcısına talep edilen bir sayfanın mevcut olmadığını söyleyen bir durum kodudur. 404 ve diğer yanıt durum kodları, web'in Hypertext Transfer Protocol yanıt kodlarının bir parçasıdır. 404 kodu, bir sunucunun istemci tarafından talep edilen bir web sayfasını bulamadığı anlamına gelir. Hata mesajının varyasyonları arasında "404 Hatası", "404 Sayfa Bulunamadı" ve "Talep edilen URL bulunamadı" bulunur.
404 hata kodları, bir kullanıcı var olmayan, taşınmış veya bozuk veya bozuk bir bağlantısı olan bir web sayfasına erişmeye çalıştığında üretilir. 404 hata kodu, bir web kullanıcısının karşılaştığı en sık hatalardan biridir.
Sunucuların, bir kullanıcı bir web sayfasını ziyaret etmeye çalıştığında olduğu gibi istemci isteklerine yanıt vermesi gerekir. Bu nedenle, örneğin, bir kullanıcı taşınmış ancak orijinal bağlantısı yeniden yönlendirilmemiş bir sayfaya erişmeye çalışırsa, kullanıcı yanıt olarak bir 404 hata kodu alır. Kullanıcı ayrıca kodu "Bulunamadı" gibi insan tarafından okunabilen bir ifadeyle birlikte alabilir. 404 hata kodları herhangi bir web tarayıcısında oluşabilir.
Site artık mevcut değilse, web kullanıcısı o sayfaya erişemeyecektir. Ancak, 404 hatası alan bir kullanıcı aşağıdaki eylemleri gerçekleştirmelidir:
URL'yi yazım hataları açısından iki kez kontrol edin. Yalnızca bir yanlış yazılmış karakter 404 hatasına neden olabilir. Örneğin, .htm'nin .html mi yoksa tam tersi mi olması gerektiğini kontrol edin.
Sayfayı yenileyin. 404 hataları anlık bir aksaklık olabilir.
Web'de arama yapın. Sayfayı web araması yoluyla bulmaya çalışın, çünkü farklı bir URL'ye taşınmış olabilir.
Başka bir cihaz kullanın. Kullanıcının tarayıcısında bir istemci hatası veya sorunu olabilir. Sayfa başka bir cihazda çalışıyorsa, ilk cihazın önbelleğini ve çerezlerini temizleyin.
Internet Archive'in Wayback Machine'ine gidin . Kullanıcılar, belirli bir URL'nin geçmişte nasıl göründüğünü görmek için bu siteye erişebilirler.
Web sitesiyle iletişime geçin. Bağlantının düzeltilebilmesi için web yöneticisine bir not gönderin .
404 hatalarını neden düzeltmelisiniz?
Web sitesi sahibi açısından, 404 hataları mümkün olduğunda her zaman düzeltilmelidir. Zamanla çok sayıda bozuk, yönlendirilmemiş veya var olmayan bağlantının birikmesi kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır ve kullanıcıları web sitesinden uzaklaştırır. 404 hataları bir siteyi gezinmesi daha az sezgisel hale getirir.
Çok sayıda tepkisiz URL, web sitesinin arama motoru optimizasyonu (SEO) çabalarına da zarar verebilir, bu da web sitesinin arama sonuçlarında daha az sıklıkta görünmesi anlamına gelir. Google ayrıca bir sitenin hemen çıkma oranını da dikkate alır , bu da bir siteyi ziyaret eden ancak hemen ayrılan kullanıcıların yüzdesini temsil eden bir ölçümdür.
Kendi sitenizdeki 404 hatalarını nasıl tespit edip düzeltebilirsiniz?
Bazı kuruluşlar, kullanıcının faydalı bir sayfaya gitmesine yardımcı olmak için tasarlanmış site haritaları veya arama kutularıyla 404 sayfalarını özelleştirir. Sitenin markası ve ana sayfaya bir bağlantı da sıklıkla eklenir.
Örneğin, Amazon 404 sayfasında bir veya birden fazla köpeğin fotoğrafı ve "Üzgünüz, bu sayfayı bulamadık. Aramayı deneyin veya Amazon'un ana sayfasına gidin." metni bulunur. Hata sayfası ayrıca üstte bir arama çubuğu ve Amazon logosu içerir, böylece kullanıcılar aradıkları sayfayı bulabilirler.
Bazı web siteleri, kullanıcının potansiyel olarak sinir bozucu deneyimini ortadan kaldırmak için 404 hatalarını mizahla özelleştirir. Örneğin, "404'ler ve kalp kırıklıkları" diyen Spotify'ın 404 sayfası, Kanye West'in 808s & Heartbreak albümünden esinlenmiştir .