E-Ticaret Nedir?

E-ticaretin tanımı aslında şirketlerin ve bireylerin sanal bir pazar yeri aracılığıyla internet üzerinden mal alıp satmalarına olanak tanıyan bir tür iş modelini ifade eder. 

Ayrıca kart sahibine ait veriler gibi bilgilerin paylaşılması da zorunlu olup, bu konuda güvenlik zorunludur. Bu tür ticaret, tüketicilerin akıllarına gelebilecek hemen her şeyi çevrimiçi satın alabilmelerine olanak sağlıyor. Uçak biletlerinden POS terminallerine , kitaptan müziğe, abonelik hizmetlerinden modaya kadar her şey. 

Üstelik bu eğilimin 2040 yılına kadar önemli bir büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Tüm alışverişlerin yüzde 95'inin e-ticaret üzerinden yapılması bekleniyor ve dünya nüfusunun yüzde 21,8'i halihazırda internetten alışveriş yapıyor. Bu sizin ve işiniz için ne anlama geliyor?

Başlangıç ​​olarak, bu hızlı yüklenen bir web sitesine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir, çünkü tüm alışveriş sepeti terk etme vakalarının %75'i yavaş web sitelerinden kaynaklanmaktadır. Üstelik tüm e-ticaret trafiğinin yaklaşık %43'ü Google'daki organik aramalardan geliyor. 

Google'dan bahsetmişken, tahminlere göre Google'da yapılan ürün aramalarının yaklaşık %35'i beş gün içinde satın alıma dönüşüyor. Ayrıca, tüm çevrimiçi satışların %50'sinden biraz fazlası tüketicilerin akıllı telefonları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. 

E-ticaretin en büyük avantajlarından biri, daha küçük perakendecilerin ürün veya hizmetleri için daha erişilebilir ve etkili dağıtım kanalları sağlayarak "daha geniş bir pazar varlığına erişmelerine ve oluşturmalarına" yardımcı olmasıdır.

E-ticaret nasıl çalışır?

Öncelikle tüketicilere hangi ürün ve/veya hizmetlerin sunulacağının belirlenmesi iyi bir fikirdir. Daha sonra tüm yasal gerekliliklerin karşılandığından emin olmak için bir işletme kuruluşunun kurulması gerekiyor. 

Ödeme kabul edebilen bir ödeme sayfası olan bir web sitesi oluşturmak önemlidir . Yukarıda da belirttiğimiz gibi, web sitenizin hızı satış başarınız için çok önemlidir; çünkü sayfaların yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürdüğünde insanların %75'i alışveriş sepetlerini terk ediyor. Seçtiğiniz ödeme yönteminin PCI DSS gerekliliklerine uygun olması, web sitenizin SSL sertifikasıyla güvence altına alınması ve ayrıca GDPR uyumlu olması gerekir.

Ayrıca, web sitenizin harika bir tasarıma sahip olduğundan ve sunduğunuz ürün ve/veya hizmetlerin ilgi çekici bir şekilde sergilendiğinden emin olmanız gerekir. Ayrıca sitenize trafik çekmeniz gerekecek ve bunun için sosyal medyayı, e-posta listelerini, ücretli reklamları ve daha fazlasını kullanabilirsiniz. 

Bir müşteri sunduğunuz ürünleri veya hizmetleri görüntüleyip satın almaya karar verdiğinde, genellikle ödeme yapmak için kart bilgilerini girebileceği güvenli bir sayfaya yönlendirilir. 

İşte tam bu noktada ödeme aşaması devreye giriyor. Kartı çıkaran banka, kart şemaları, ödeme işleme kuruluşları ve diğerleri daha sonra fonların işletme hesabınıza yatırıldığından emin olmak için birbirleriyle iletişim kurar .

E-ticaretin tarihi

Elektronik ticaret veya e-ticaret, şirketlerin "belgelerin transferini kolaylaştırmak" amacıyla elektronik veri değişimini kullanmaya başladığı 1960'lı yıllarda ortaya çıkmıştır. 

Ancak bir ürünün ödemesini içeren ilk e-ticaret işlemi, internetin ortaya çıkışından sonra 11 Ağustos 1994'te iki arkadaşın NetMarket perakende sitesi üzerinden bir Sting CD'sini çevrimiçi satmasıyla gerçekleşti. 

O zamandan bu yana bu alanda köklü değişiklikler yaşandı ve bunu Amazon, eBay, Etsy ve diğer şirketlerin kurulması ve katlanarak büyümesinde açıkça görebiliyoruz.

Örneğin Amazon, CD'nin 1995'te satışa sunulmasından bir yıl sonra kuruldu. ve herkesin bildiği bir isim haline geldi. 1999 yılında Küresel e-ticaret 150 milyar dolara ulaştı dolar. 

Bundan sadece birkaç yıl sonra, 2003 yılında Amazon ilk kârını bildirdi. 2015 yılında Amazon, nişin büyümesinin yarısından fazlasını oluşturuyor ve 2017'de Küresel e-ticaret perakende satışları, bir önceki yıla göre yüzde 24,8 artarak 2 trilyon 304 milyar dolara ulaştı. 

Aynı yıl, küresel e-ticaret işlemleri 29,267 trilyon dolar gelir elde ederken, satışların büyük çoğunluğu işletmeler arası işlemlerden, ardından da işletmeler arası satışlardan gerçekleşti.

E-ticaret işletmesi nedir?

Oldukça basit görünse de e-ticaret, çevrimiçi satış yapan bir işletmedir ve farklı kitlelere yönelik olarak tasarlanmış birkaç farklı türü vardır. 

E-ticaret iş modellerinin başlıca türleri şunlardır:

İşletmeden tüketiciye (B2C)

E-ticaret iş modelleri arasında en çok tercih edilenidir. Örneğin bir e-ticaret sitesinden kitap satın aldığınızda. 

İşletmeden İşletmeye (B2B) 

Bu durum bir işletmenin başka bir işletmeye bir şey satması durumunda ortaya çıkar. 

Doğrudan tüketiciye (D2C)

E-ticaretin en yeni modeli olan bu model, markaların perakendeciler, distribütörler veya toptancılar aracılığıyla satış yapmadan doğrudan son tüketiciye satış yapmasını içeriyor. 

Bunun yaşandığı platformlara örnek olarak Facebook, Pinterest, Instagram ve SnapChat verilebilir. Bu model, markalara marka mesajlaşması ve tüketici etkileşimi üzerinde daha fazla kontrol, daha fazla inovasyon fırsatı, müşteri verilerine doğrudan erişim, daha yüksek marjlar, daha güçlü marka sadakati ve genişletilmiş pazar fırsatları sağlıyor. 

Tüketiciden Tüketiciye (C2C)

Bu tür iş modeli, bir tüketicinin başka bir tüketiciye bir mal veya hizmet satmasını içerir. Bu tür alışverişi sunan platformlardan bazıları Fiverr ve eBay'dir. 

Tüketiciden İşletmeye (C2B)

Bu model, bir tüketicinin bir işletmeye bir ürün veya hizmet satmasını içerir. Bunlara örnek olarak danışmanlar, fotoğrafçılar, influencer'lar, serbest çalışanlar ve diğerleri verilebilir. 

Avantajlar ve sınırlamalar

2040 yılına kadar Dünya nüfusunun %95'inin e-ticaret işletmelerinden alışveriş yapmasının beklenmesi, işletme sahipleri için pek çok kapıyı açıyor. 

İşte bunlardan birkaçı:

  • E-ticaret, tüketicilere belirli bir coğrafi bölgeyle sınırlı olmayan küresel bir pazar sağlar
  • Çevrimiçi mağaza asla uyumuyor ve 7/24 kullanılabilirliği garantiliyor
  • İşletmeyi yürütmek için daha düşük operasyonel maliyetler
  • Otomatik ve hızlandırılmış envanter yönetimi, maliyetleri daha da azaltır
  • Müşteri verilerinin çok daha ayrıntılı bir şekilde erişilebilir olması sayesinde hedefli pazarlama
  • E-ticaret işletmeleri nişleri daha iyi hedefleyebilir ve hizmet verebilir
  • Donanım ve yazılıma çok az yatırım gerektirir ve işletme sahipleri işlerini her yerden yönetebilir
  • Hızlı teslimat ve kolay iade imkânıyla müşterilere sunulan kolaylık
  • Müşteri deneyimini kişiselleştirin
  • Daha geniş ürün yelpazesi ve daha fazla ürün ve hizmet seçeneği
  • Satış potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmanızı sağlayacak sınırsız işlem olanağı
  • İşletmenizi fiziksel bir mağazadan çok daha az çabayla, kolayca ve uygun maliyetle ölçeklendirme olanağı

Yenilikçi teknolojik gelişmeler, ürünlerinizi pazara sunmanızı kolaylaştırır, ekip işbirliğini iyileştirir ve müşteri hizmetlerinin kalitesini artırır.

E-ticaretin sınırlamaları nelerdir?

Tüm iş modelleri gibi e-ticaretin de kendine has sınırlamaları var. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

Ürününüzün nasıl çalıştığını kolayca gösteremeyeceğiniz veya müşterilerinizin sorularına hızlı bir şekilde cevap veremeyeceğiniz için müşteri hizmetleriniz sınırlı olacaktır.

Müşterilerin mallarının gönderilmesini ve teslim edilmesini beklemeleri gerekeceğinden anında tatmin gecikir

Müşteriler ürünlere fiziksel olarak dokunamazlar ve çevrimiçi görseller her zaman bir ürün hakkında tüm bilgileri aktaramayabilir.

E-ticaret ve e-iş

E-ticaret, mal ve hizmetlerin çevrimiçi olarak satılması ve satın alınması anlamına gelir; ancak bu, hikayenin yalnızca bir kısmıdır. E-ticaret, yalnızca ticari faaliyeti değil, "bir şirketin çevrimiçi olarak yönetilmesinin tüm sürecini" içerir. 

Bunlardan ilki e-ticaretin sadece bir parçası iken, ikincisi internet sitesi bakımından teslimatlara ve müşteri hizmetlerine kadar bir çevrimiçi işletmenin yürütülmesinde yer alan tüm faaliyetleri kapsamaktadır. 

Başarılı e-ticaret işletmelerinin örnekleri

Yukarıda da değindiğimiz gibi e-ticaret işletmeleri pek çok farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Perakendeden dropshipping'e , dijital ürünlerden toptan satışa, hizmetlerden aboneliğe, kitle fonlamasına ve daha fazlasına kadar uzanıyorlar. 

E-ticaret işine nasıl başlanır

E-ticaretin işletmeniz için doğru yol olduğunu düşünüyor musunuz? O halde e-ticaret işinizi başlatmanın bazı adımlarına bakmanın zamanı geldi.

Hedef kitleyi, rekabeti ve maliyetleri belirlemek için araştırma yapın

Müşterilerinize sunmak istediğiniz ürünü/hizmeti seçin

Ürünlerinizi alın ve tedarikçileri bulun

Eğer yeni başlıyorsanız işletmenizin ismini belirleyin.

Ayrıntılı bir iş planı hazırlayın

Markanın tüm yönlerini tanımlayın ve nasıl öne çıktığını düşünün

Teslimat stratejinizi tanımlayın

Ürünlerinizi yükleyin ve ödemenizi ayarlayın 

İşletmenizi sosyal medya, e-posta ve Google gibi çeşitli kanallar aracılığıyla pazarlayın

Temel performans göstergelerini tanımlayın ve ölçmeye başlayın

Paylaşmak: