Çevrimiçi ve çevrimdışı reklamlarla başarılı bir reklam stratejisi nasıl oluşturulur?


Birçok işletme, bir kanalda reklam yayınlayarak otomatik olarak çok sayıda kullanıcıya ulaşacağına inanıyor. Aslında bir reklam kampanyası, birden fazla reklam kanalının -çevrimiçi ve çevrimdışı- bir araya getirilmesiyle oluşturulur.

Reklam için en iyi kanal hangisidir? Kolay ve net bir cevap yok. Her şey işletmeye, sektöre, hedeflere, rakiplere ve hedef kitleye bağlıdır.

Geleneksel reklam modeli mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşarak geniş kitlelere reklam vermektir. Bunun olumlu yanları da var elbette. Daha fazla kullanıcının işletmeniz hakkında bilgi edinmesinin tek yolu budur.

Dijital pazarlamada bu yaklaşımın olumsuz yanlarını rahatlıkla bulabilirsiniz. İşletmenizi, onunla ilgilenmeyen kişilere gösteriyorsanız, bu sitenizi olumsuz etkiler. Kullanıcı davranışları Google'a bu sitenin değersiz olduğunu gösteriyor ve unutulup gidiyor.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birçok şirket, daha hedefli reklamlar yapılabilmesi nedeniyle reklam bütçelerini azaltabileceğine karar veriyor. Gerçek şu ki hepimiz her yerde sürekli olarak reklamların etkisi altındayız. Bazı mesajların zihnimize nasıl "kazındığını" hiç düşünmeyiz bile ve böylece satın alma kararını çok daha kolay veririz (Zihin Üstü Stratejisi). Çeşitli çevrimiçi ve çevrimdışı kanalların doğru kombinasyonu ve kullanımı kapsamlı bir pazarlama stratejisi oluşturur ve satışların artması gibi çok sayıda faydaya yol açar .

İlk bakışta kolay gibi görünse de, kanallarda içerik ve iletişim yöntemini seçmek son derece zordur. Bu, ister çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, her kanalın özelliklerini bilmenin gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Hangi kanal kullanıcı yolculuğunun hangi aşamasında yer alıyor ve kullanıcılar bu kanalla tam olarak nasıl etkileşim kuruyor? Bu soruların cevapları daha net bir resim çiziyor ve bundan ne gibi sonuçlar bekleyebileceğimizi ortaya koyuyor.
 

Dijital pazarlama stratejisi, büyümeyi hedefleyen her işletme için önemlidir, ancak etkili bir strateji nasıl oluşturulabilir?

Her geçen gün daha fazla işletme, daha büyük hedeflere ulaşmayı umarak dijital pazarlama dünyasına adım atıyor; ancak hepsi işe kapsamlı bir pazarlama stratejisi oluşturarak başlamıyor.

Birçok işletmenin pazarlama çabaları için tanımlanmış bir planı veya stratejisi yoktur ve bu durum uzun vadeli hedeflerini etkileyebilir. Dijital pazarlamayı kullanan en küçük şirket bile, hedef ve sonuçları takip edebilecek şekilde stratejisini belgelemelidir.
 

1. Hedef belirleme


İlk adım, işletmeniz için hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için atılması gereken adımları tanımlamaktır.

 Şirketiniz neyi geliştirmek istiyor?
 Planı nasıl eyleme dönüştürebilir?

Bir dizi soru sizi doğru cevaplara götürebilir, hatta muhtemelen aklınıza gelmeyen yeni sorular bile yaratabilir. Bu sorular, dijital pazarlamanın size nasıl yardımcı olabileceği konusunda daha iyi bir fikir verecek ve işinizi büyütmek için çalışmaya devam etmeniz için motivasyon sağlayacaktır.
 

2. Analiz


Analiz, şunları daha doğru bir şekilde belirlemenize yardımcı olacaktır:


  kitle;
  işletme;
  hedefler;
  Mevcut varlıklar – Kendi medyanız – web sitesi, blog, sosyal medya varlığı ve işletmenize ait her şey. Kazanılan medya, başkalarının işletmeniz hakkında bıraktığı her şeyi içerir: yorumlar, bahsetmeler, paylaşımlar, sizden bahseden makaleler, konuk gönderileri ve en önemlisi - kulaktan kulağa yayılan bilgiler. Ücretli medya , ücretli tanıtım yoluyla elde ettiğiniz şeyler anlamına gelir ve Google AdWords, ücretli sosyal medya gönderileri, yerel reklamcılık ve ekstra ücret ödeyerek görünürlüğünüzü artırmanızı sağlayan her şeyi içerebilir.

Alıcı kişiliğinizi tanımlamanın zamanı geldi. Aşağıda bunu nasıl belirleyeceğinize dair bilgileri bulabilirsiniz. Ayrıca mevcut varlıklarınızı ve dijital pazarlama kanallarınızı analiz etmeye başlayarak neler başardığınızı, neyin işe yaradığını ve neyin iyileştirilebileceğini anlamaya çalışın.
 

3. Planlama


Hedeflerin ve mevcut varlıkların belgelenmesi, dijital pazarlama stratejisinin gerçek anlamda planlanmasına yol açar.

 Hedefleri eyleme nasıl dönüştürebilirsiniz?
 Dijital pazarlamaya başladığınızda temel öncelikleriniz nelerdir?
 Hangi kanalları kullanmalısınız?
 Kampanyanıza kaç üyeye ihtiyacınız olacak?
 Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi anlatabilir misiniz?

Dijital pazarlama stratejinizi kolaylaştırabilecek pek çok plan türü vardır ve her birinin farklı bir kullanımı vardır:

 Haftalık ve günlük operasyonel planlar;
 Kampanya planları;
 Yıllık planlar;
 Uzun vadeli vizyon.

Her plan nihai hedeflerinize ulaşmanıza ve işletmenizin rakiplerinden sıyrılmasına yardımcı olacaktır.
 

4. Uygulama


Bu, planlamanın eyleme dönüştüğü adımdır. Plan ne kadar detaylı olursa sürprizlerle karşılaşmama ve sorunsuz bir şekilde yürütülme şansı o kadar artar.

Kampanya başlamaya hazır olduğunda, ekibin görevleri tamamlamak ve hedeflere ulaşılmasını sağlamak için işbirliği yapmaya hazır olması gerekir. Önceden planlama yapmak her zaman faydalıdır, ancak bu her ayrıntıya uyulması gerektiği anlamına gelmez.

Stratejinizi uygularken her zaman deneme, yaratıcılık ve hatta son dakika değişikliği olması durumunda tepki verme olanağına yer vermelisiniz.

 Beklediğiniz gibi çalışmayan bir kanal mı var?
 Kampanyanıza fayda sağlayacak yeni bir fırsat mı buldunuz?
 Belirlenen hedeflerde bir değişiklik oldu mu?
 Hedef kitlenizi gerçekten tanıyor musunuz? Dijital pazarlama stratejisinin

en güzel yanı, her şeyin anında yapılabilmesi, ayarlanabilmesi ve optimize edilebilmesidir. Yukarıdaki sorulara hala doğru cevap verme konusunda tereddütleriniz varsa, mutlaka planlarınızı bir kez daha gözden geçirmelisiniz.
 

5. Sonuçların ölçülmesi


Planlamadan ve KPI'ların (ana performans göstergeleri) belirlenmesine, neyin işe yaradığının ve neyin iyileştirilmesi gerektiğinin uygulanması ve analizine kadar her aşamada sonuçların ölçülebilmesi mümkün olmalıdır.

Hedeflerinizle ilgisi olmayan eylemleri ölçmenize gerek yok. Belirlediğiniz hedeflere karşılık gelen temel göstergelere odaklanın.

Temel metriklerinizi net bir şekilde tanımlamanız, stratejinizi ölçmenize ve kampanyanızdan elde ettiğiniz sonuçları analiz etmenize yardımcı olur. Buna göre, - Hedefe beni ne yaklaştırıyor? ve Bir sonraki sefere neleri geliştirmem gerekiyor? sorularına da cevap vermelisiniz.
 

6. Optimizasyon


Kampanya sonuçlarının ölçülmesinin ardından optimizasyon adımına geçilir. Bir önceki maddedeki soruları cevapladıktan sonra artık neyi optimize edeceğinizi biliyorsunuz. Ve böylece 5. ve 6. maddeleri sonraki her kampanyanızda sürekli olarak tekrar edersiniz.

 

Paylaşmak: