Günümüzde giderek daha fazla sayıda çevrimiçi işletme, siteye ziyaretçi çekmek ve dönüşümleri artırmak için SEO optimizasyonu önemini fark ediyor ve bu yönde çaba ve kaynak yatırımı yapmaya başlıyor. Bir pazarlama stratejisinin faydalarından yararlanmayı planlıyorsanız, muhtemelen SEO'nun arama motorlarının gereksinimleri ve işleyişi hakkında derinlemesine teknik bilgi gerektiren ve aynı zamanda güncel değişiklikler hakkında sürekli bilgi sahibi olmayı gerektiren bir alan olduğuna ikna olmuşsunuzdur.
Bu alanda hiç deneyimi olmayan kişiler için tüm bunlar biraz göz korkutucu görünebilir. Muhtemelen kendinize şu soruları sormaya başlıyorsunuz: Nereden başlamalı, web sitesi optimizasyonunun hangi önemli aşamalardan geçtiği ve son olarak, görünür sonuçları ne zaman bekleyebilirsiniz?
Bu sorulara cevap bulmanıza ve profesyonel SEO optimizasyonu genel sürecinin nasıl göründüğü konusunda netlik kazanmanıza yardımcı olmak için, aşağıdaki satırlarda ana aşamaların nasıl ve hangi sırayla gerçekleştiğine bakacağız.
Sitenin kapsamlı teknik denetimi
Sitenizin SEO optimizasyonu kendiniz yapmayı tercih etseniz de, bu hizmetleri sizin adınıza gerçekleştirmesi için deneyimli uzmanlara güvenseniz de, atılacak ilk adım her zaman sitenin kapsamlı bir teknik denetimini yapmaktır .
Teknik SEO denetimi, web sitenizin SEO'sunun teknik yönlerini kontrol ettiğiniz bir süreçtir. Web sitenizin sıralamasını etkileyen sorunları tespit etmek amacıyla yapılır . Arama algoritmaları ve teknolojileri sıklıkla değiştiğinden, aylık olarak mini denetimler yapmak iyi bir uygulamadır. Her 5-6 ayda bir tam teknik denetim gerçekleştirmek iyi bir uygulamadır. Bu sayede sorunları zamanında tespit edip ortadan kaldırabilir, ayrıca sitenizin güncel teknik durumunu izleyebilirsiniz.
Sitenizin teknik SEO denetimini gerçekleştirmek için bazı temel adımları izlemeniz gerekir.
Öncelikle sitenizi tarayarak başlayın . Semrush, Ahrefs, Screaming Frog gibi araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Search Console'a bakarak kaç sayfanın ne sıklıkla tarandığını öğrenebilirsiniz.
Site haritasını inceleyin – Google Search Console'u site haritanız hakkında bilgilendirmeniz gerekir. Bu iki şekilde yapılabilir: elle veya robots.txt dosyasında konumunu belirterek.
Robots.txt – Bu, web sitesinin kök dizininde bulunan bir dosyadır. Sitenin hangi sayfalarının taranıp arama motoru dizinine eklenmesi gerektiği konusunda talimatlar sağlar. Denetimde robotların siteyi indekslemesini engelleyen herhangi bir hatalı blok olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.
Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun – İyi bir mobil versiyon, sitenin sıralaması için önemli bir avantajdır, çünkü giderek daha fazla kullanıcı mobil cihazlar üzerinden arama yapmaktadır. Bu Mobil Uyumluluk Testi aracıyla kolayca kontrol edebilirsiniz
Web sitenizin güvenli olduğundan emin olun (HTTPS) – web sitenizdeki HTTP sayfalarına bağlantı veren HTTPS sayfaları olup olmadığını inceleyin.
Sitenizin hızını test edin – bunun için PageSpeed Insights’ı kullanabilirsiniz .
Yinelenen veya çok benzer içeriğe sahip sayfalar
URL Yapısı Mimarisi – Web sitesi yapısı, sitenizin nasıl organize edildiğini ve web sayfalarının birbirine nasıl bağlandığını ifade eder. Mantıklı bir site yapısına sahip olmak, ziyaretçilerin ve arama motorlarının içerikleri kolayca bulmasına ve gezinmesine yardımcı olurken, dönüşümleri de artırır. Önemli: Bir URL'yi değiştirirken, URL'nin belirtildiği tüm dahili bağlantıları güncellemeyi UNUTMAYIN.
Sorunların giderilmesi için sorunların belirlenmesi ve önceliklendirilmesi
Sitenizin teknik durumunun kapsamlı bir analizini yaptıktan sonra artık SEO optimizasyon sürecinin ilk ve en önemli adımlarından birine hazırsınız. Ancak iş burada bitmiyor. Analiz sonuçları size sitenizin mevcut durumu hakkında net bir fikir verecektir. Bu aynı zamanda SEO optimizasyon başlarken başlangıç noktasıdır, daha sonra elde edilen sonuçları buna göre ölçebilirsiniz.
İzmir Seo uzmanı veya ajansı ile çalışıyorsanız, denetimin sonuçlarını açıklamak ve özetlemek için genellikle bu aşamada bir toplantı yapılır. Ayrıca hangi sorunların öncelikli olduğu ve öncelikle çözülmesi gerektiği konusunda önemli kararlar almalı ve bunları ele alacak eylemleri belirlemelidir. Eğer sitenizin SEO optimizasyonu kendiniz sorumluysanız bu görev size düşüyor.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, denetim sonucunda tespit ettiğiniz daha ciddi sorunlara öncelikle dikkat etmeniz gerektiğidir. Bunlar arama motoru performansınızı en çok olumsuz etkileyen sorunlardır. Bunları görmezden gelirseniz, bundan sonraki SEO çabalarınızın etkili olmama veya en azından beklediğiniz sonuçları vermeme olasılığı çok yüksektir. Daha sonra düşük öncelikli sorunların giderilmesine devam edilir.