Yaptığınız her değişikliğin, Google'ın tarafında yansıtılması biraz zaman alır. Bazı değişiklikler birkaç saat içinde geçerli olurken diğerlerinin geçerli olması birkaç ay sürebilir. Genelde yaptığınız çalışmanın, Google Arama sonuçlarında faydalı etkileri olup olmadığını değerlendirmek için birkaç hafta beklemeniz gerekebilir. Web sitenizde yaptığınız tüm değişikliklerin, arama sonuçlarında gözle görülür bir etkisi olmayacağını unutmayın.
Bu bölümde bahsedilen işlemleri yapmadan önce Google'ın içeriğinizi bulup bulmadığını kontrol edin (bu durumda herhangi bir işlem yapmanıza gerek olmayabilir). Google'da sitenizi site: search operator kullanarak aramayı deneyin. Sitenize yönlendiren sonuçlar görürseniz dizinde yer alıyorsunuz demektir. Örneğin, site:wikipedia.org araması bu sonuçları döndürür. Sitenizi görmüyorsanız sitenizin Google Arama'da gösterilmesini teknik açıdan engelleyen bir sorun olup olmadığını anlamak için teknik koşulları inceleyip buraya geri dönün.
Google, sayfaları öncelikli olarak taradığı diğer sayfalardaki bağlantılardan bulur. Bunlar çoğu durumda sayfalarınıza bağlantı veren diğer web siteleridir. Diğer sitelerin size bağlantı vermesi, zaman içinde kendiliğinden gerçekleşir. Ayrıca, sitenizi tanıtarak kullanıcıları içeriğinizi keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.
Kendinize teknik açıdan meydan okumak isterseniz site haritası da gönderebilirsiniz. Site haritası, sitenizde önemsediğiniz tüm URL'leri içeren bir dosyadır. Bazı içerik yönetim sistemleri (İYS) bunu sizin adınıza otomatik olarak da yapabilir. Ancak bu zorunlu değildir ve öncelikle kullanıcıların sitenizden haberdar olmasını sağlamaya odaklanmanızı öneririz.
Google'ın sayfanızı bir kullanıcıyla aynı şekilde görüp görmediğini kontrol edin
Google, taradığı bir sayfayı ideal olarak ortalama bir kullanıcıyla aynı şekilde görmelidir. Bunun için Google'ın, kullanıcının tarayıcısıyla aynı kaynaklara erişebilmesi gerekir. Siteniz, web sitenizi oluşturan önemli bileşenleri (ör. CSS ve JavaScript) gizliyorsa Google, sayfalarınızı anlayamayabilir. Bu durumda da sayfalar arama sonuçlarında görünmeyebilir veya hedeflediğiniz terimlerdeki sıralamaları iyi olmayabilir.
Kullanıcının fiziksel konumuna bağlı olarak sayfalarınızda farklı bilgiler yer alıyorsa Google'ın, kendi tarayıcısının konumundan (genellikle ABD'dir) gördüğü bilgilerde sizin açınızdan bir sorun olup olmadığına bakın.
Google'ın sayfanızı nasıl gördüğünü kontrol etmek için Search Console'daki URL Denetleme aracını kullanabilirsiniz.
Bir sayfanın Google'ın arama sonuçlarında görünmesini istemiyor musunuz?
Sitenizin tamamının veya bazı bölümlerinin, arama sonuçlarında görünmesini devre dışı bırakmak sizin açınızdan önemli olabilir. Örneğin, utandığınız yeni saç kesiminizle ilgili yayınlarınızın arama sonuçlarında görünmesini istemeyebilirsiniz. Google, URL'lerinizin taranmasını ve dizine eklenmesini devre dışı bırakmanıza olanak tanıyan çeşitli yöntemleri destekler. Bazı dosyaların, dizinlerin ve hatta tüm sitenizin Google Arama'da görünmesini engellemeniz gerekiyorsa içeriğin arama sonuçlarında görünmesini engelleme yöntemleri ile ilgili kılavuzumuza göz atın.
Sitenizi düzenleyin
Sitenizi oluştururken veya yeniden yaparken mantıklı bir şekilde düzenlemeniz önemlidir. Böylece arama motorları ve kullanıcılar, sayfalarınızın sitenizin geri kalanıyla olan ilişkisini anlayabilir. Elinizdeki işleri bırakıp hemen sitenizi yeniden düzenlemeye başlamayın. Bu öneriler uzun vadede faydalı olsa da (özellikle büyük ölçekli bir web sitesi üzerinde çalışıyorsanız) arama motorları, sitenizin nasıl düzenlendiğinden bağımsız olarak sayfalarınızı muhtemelen şu anda olduğu gibi anlayacaktır.
Açıklayıcı URL'ler kullanın
URL'nin bazı bölümleri, arama sonuçlarında içerik haritası olarak gösterilebilir. Böylece kullanıcılar, bir sonucun kendileri açısından faydalı olup olmayacağını anlamak için URL'leri de kullanabilir.
Google, içerik haritalarını URL'deki kelimelere göre otomatik olarak öğrenir, ancak kendinize teknik açıdan meydan okumayı seviyorsanız bunları yapılandırılmış verilerle de etkileyebilirsiniz. URL'ye kullanıcılar için faydalı olabilecek kelimeler eklemeye çalışın. Örneğin:
https://www.example.com/pets/cats.html
Sadece rastgele tanımlayıcılar içeren bir URL, kullanıcılara daha az yardımcı olur. Örneğin:
https://www.example.com/2/6772756D707920636174
Dizinlerdeki konu bakımından benzer sayfaları gruplandırın
Sitenizde birkaç binden fazla URL varsa içeriğinizi düzenleme şekliniz, Google'ın sitenizi tarama ve dizine ekleme şeklini etkileyebilir. Özellikle de benzer konuları gruplandırmak için dizinleri (veya klasörleri) kullanmak, Google'ın bağımsız dizinlerdeki URL'lerin ne sıklıkta değiştiğini öğrenmesine yardımcı olabilir.
Örneğin, aşağıdaki URL'leri ele alalım:
https://www.example.com/policies/return-policy.html
https://www.example.com/promotions/new-promos.html
policies dizinindeki içerik nadiren değişirken promotions dizinindeki içerik muhtemelen çok sık değişir. Google bu bilgileri öğrenebilir ve farklı dizinleri farklı sıklıkta tarayabilir. Aramaya uygun site yapıları hakkında daha fazla bilgi edinmek için e-ticaret siteleri kılavuzumuza göz atın. E-ticaret siteleri genelde daha büyük olduğundan iyi bir URL yapısı bu siteler için daha önemlidir.
Yinelenen içeriği azaltın
Bazı web siteleri, farklı URL'ler altında aynı içeriği gösterir ve bunlara yinelenen içerik denir. Arama motorları, kullanıcılara her içerik parçası için gösterilecek tek bir URL (standart URL) seçer.
Sitenizde yinelenen içerik olması, spam politikalarımızı ihlal etmese de bu durum, kötü bir kullanıcı deneyimine neden olabilir ve arama motorları, önemsemediğiniz URL'ler için tarama kaynaklarını boşa harcayabilir. Biraz macera arıyorsanız sayfalarınız için standart sürüm belirtip belirtemeyeceğinizi tespit etmeyi deneyebilirsiniz. Ancak URL'lerinizi kendiniz standartlaştırmazsanız Google bunu sizin için otomatik olarak yapmaya çalışır.
Standartlaştırma çalışmaları yaparken sitenizdeki her bir içerik parçasına yalnızca tek bir URL aracılığıyla erişilebildiğinden emin olun. Tanıtımlarınızla ilgili aynı bilgileri içeren iki sayfanız olması kafa karıştırıcı bir kullanıcı deneyimine yol açabilir (örneğin, kullanıcılar hangi sayfanın doğru olduğunu ve ikisi arasında bir fark olup olmadığını merak edebilir).
Aynı bilgileri içeren birden fazla sayfanız varsa tercih edilmeyen URL'lerden, ilgili bilgileri en iyi şekilde temsil eden URL'ye yönlendirme oluşturmayı deneyin. Yönlendirme yapamıyorsanız bunun yerine rel="canonical" link öğesini kullanın. Ancak bu konuda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Arama motorları genellikle bunu sizin adınıza kendileri çözebilir.
Sitenizi ilginç ve yararlı hale getirin
Kullanıcıların ilgi çekici ve faydalı bulduğu içerikler oluşturmanız, web sitenizin arama sonuçlarındaki varlığını muhtemelen bu kılavuzdaki diğer tüm önerilerden daha fazla etkileyecektir. "İlgi çekici ve faydalı içerik", farklı kullanıcılar için farklı anlamlara gelebilse de bu tarz içerikler genellikle aşağıdaki gibi bazı ortak özellikleri taşır:
Metin kolay anlaşılabilir ve iyi düzenlenmiştir: İçeriği doğal bir dille yazın. Ayrıca düzgün yazıldığından, kolay anlaşıldığından ve yazım/dil bilgisi hataları içermediğinden emin olun. Uzun içerikleri paragraflara ve bölümlere ayırıp kullanıcıların sayfalarınızda gezinmesine yardımcı olacak başlıklar ekleyin.
İçerik benzersizdir: Yeni içerik yazarken başkalarına ait içerikleri kısmen veya tamamen kopyalamayın. İçeriği, konuyla ilgili bildiklerinize göre kendiniz oluşturun. Başkalarının yayınladığı içeriklerin sadece sözcüklerini değiştirerek içerik oluşturmayın.
İçerik günceldir: Daha önce yayınlanmış içerikleri kontrol edip gerektiğinde güncelleyin veya artık alakalı değilse silin.
İçerik faydalı, güvenilir ve kullanıcı odaklıdır: Okuyucularınızın faydalı ve güvenilir olduğunu düşüneceği içerikler yazın. Örneğin, uzman veya deneyimli kaynaklar sağlamak, kullanıcıların makalelerinizin uzmanlığını anlamalarına yardımcı olabilir.
Okuyucularınızın kullanacağı arama terimlerini düşünün
Kullanıcıların içeriğinizde bir bölümü bulmak için arayabileceği kelimeleri düşünün. Konuyla ilgili çok şey bilen kullanıcılar, arama sorgularında konuyla yeni ilgilenenlerden farklı anahtar kelimeler kullanabilirler. Örneğin, bazı kullanıcılar "şarküteri tabağı", başka kullanıcılar ise "peynir tabağı" şeklinde arama yapabilir. Arama davranışındaki bu farklılıkları tahmin etmeniz ve içeriklerinizi yazarken okuyucularınızı göz önünde bulundurmanız, sitenizin arama sonuçlarındaki performansı üzerinde olumlu etki yaratabilir.
Bununla birlikte, kullanıcıların içeriğinizi aramak için kullandığı her terimi tahmin edememeniz de sorun değildir. Google'ın gelişmiş dil eşleştirme sistemleri, sayfalarınızda terimlerin bire bir aynısını kullanmasanız bile bu sayfaların birçok sorguyla olan ilişkisini anlayabilir.
Dikkat dağıtan reklamlardan kaçının
İnternetin bir parçası olan reklamlar, kullanıcılara gösterilmek için oluşturulsa da bunların fazla dikkat dağıtıcı olmamasını veya kullanıcılarınızın, içeriklerinizi okumasını engellememesini sağlayın. Örneğin, web sitesinin kullanılmasını zorlaştıran reklamlar veya ara sayfalar (beklediğiniz içerikten önce veya sonra gösterilen sayfalar).
İlgili kaynaklara bağlantı verin
Bağlantılar, kullanıcılarınız ve arama motorları ile sitenizin diğer bölümleri ya da başka sitelerdeki alakalı sayfalar arasında bağlantı oluşturmak için etkili bir yöntemdir. Hatta Google, her gün yeni sayfaların büyük çoğunluğunu bağlantılardan bulur. Dolayısıyla bağlantılar, sayfalarınızın Google tarafından keşfedilmesini ve potansiyel olarak arama sonuçlarında gösterilmesini sağlamak için göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir kaynaktır. Ayrıca bağlantılar, kullanıcılar (ve Google) ile yazdığınız konuyu destekleyen başka bir kaynak arasında bağlantı oluşturarak da değer katabilir.
İyi bağlantı metinleri yazın
Bağlantı metni, gördüğünüz bir bağlantının metin kısmıdır. Bu metin, kullanıcılara ve Google'a bağlantı verdiğiniz sayfayla ilgili bir şeyler bildirir. Uygun bağlantı metni sağladığınızda kullanıcılar ve arama motorları, bağlantı verdiğiniz sayfaları ziyaret etmeden önce içeriklerini kolayca anlayabilir.
Gerektiğinde bağlantı verin
Bağlantılar hem kullanıcılar hem de arama motorları için bir konuyla ilgili daha fazla bağlam sunabilir. Bu da bir konu hakkındaki bilgi birikiminizi göstermenize yardımcı olabilir. Ancak başka sitelerdeki içerikler gibi kendi kontrolünüz dışındaki sayfalara bağlantı verirken bağlantı verdiğiniz kaynağa güvenmeniz gerekir. İçeriğe güvenmemenize rağmen yine de bağlantı vermek istiyorsanız bağlantıya nofollow veya benzer bir ek açıklama ekleyerek arama motorlarının sitenizi, bağlantı verdiğiniz siteyle ilişkilendirmesini önleyebilirsiniz. Böylece, Google Arama'daki sıralamanızla ilgili muhtemel olumsuz sonuçları da önlemiş olursunuz.
Sitenizde kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (ör. forum yayınları veya yorumlar) kabul ediyorsanız kullanıcıların yayınladığı her bağlantıda, içerik yönetim sisteminizin otomatik olarak eklediği nofollow veya benzeri bir ek açıklama bulunduğundan emin olun. Bu durumda içerikleri siz oluşturmadığınız için sitenizin, kullanıcıların bağlantı verdiği sitelerle koşulsuz bir şekilde ilişkilendirilmesini istemeyeceğinizi düşünüyoruz. Ayrıca bu şekilde, spam yapanların web sitenizi kötüye kullanmasının da önüne geçebilirsiniz.
Tipik bir Google Arama sonuçları sayfası birkaç farklı görsel öğeden oluşur. Söz konusu öğeleri etkileyerek kullanıcıların bu arama sonuçları üzerinden sitenizi ziyaret edip etmeyeceğine karar vermesine yardımcı olabilirsiniz. Bu bölümde, görsel açıdan önemli öğeler oldukları için başlık bağlantısına ve snippet'e odaklanacağız.
Başlık bağlantılarınızı etkileyin
Başlık bağlantısı, arama sonucunun başlık kısmıdır ve kullanıcıların, tıklayacakları arama sonucuna karar vermelerine yardımcı olabilir. Google'ın bu başlık bağlantısını oluşturmak için kullandığı birkaç kaynak vardır. Bu kaynaklara, <title> öğesinin içindeki kelimeler (başlık metni de denir) ve sayfadaki diğer başlıklar dahildir. Bu başlık metni, tarayıcılarda ve yer işaretlerinde gösterilen başlık için de kullanılabilir.