404 Hatalarında 410 veya 404 Durum Kodunu Kullanmalı Mıyım?

Web sitenizi ziyaret eden bazı kişiler 404 bulunamadı hata sayfasıyla karşılaşacaktır. Belki de bu ziyaretçi bir URL'yi yanlış yazmıştır veya web sitenizde artık bulunmayan bir sayfaya götüren bir bağlantıya tıklamıştır.

Bulunamadı 404 Hataları, dönüşümleri olumsuz etkileyebilecek ve web sitenizin SEO performansını olumsuz etkileyebilecek kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır. Düzenli web sitenizin ve SEO bakımınızın bir parçası olarak 404 hatalarını izlemek ve düzeltmek önemlidir.

Bu düzenli bakımın bir parçası olarak web sitenizdeki 404 hatalarını bulup düzeltirken, cevaplanması gereken birçok önemli soru vardır: 404 hatası nedir? 404 bulunamadı hataları nasıl oluşur? 404 bulunamadı hataları nasıl bulunur? 404 hataları nasıl düzeltilir? Google'da neden 404 hatası alıyorum? Bu süreçte hangi araçlar ve veriler size yardımcı olabilir?

404 Hataları Nasıl Düzeltilir

Hatanın niteliğine ve web sitenizin performansı üzerindeki etkisine bağlı olarak hataları düzeltmenin farklı yolları vardır.

404 hata URL'sini çalışan bir sayfaya yönlendirin.

En İyisi:

Ziyaretçilerin veya robotların düzenli olarak eriştiği hata URL'leri

Nasıl Çalışır:

Birçok ziyaretçi ve arama motoru robotu web sitenizde bir 404 hata sayfasına ulaşırsa, hata büyük olasılıkla önemli performans sorunlarına neden olur. Bu yüksek etkili hataların mümkün olan en net sinyalle düzeltilmesi gerekir: hata URL'sini çalışan bir sayfaya yönlendirmek.

Yönlendirmeyle, web sitesi sunucunuza hata sayfasına erişen herkesi çalışan bir sayfaya yönlendirmesini söylersiniz. Bu, kişilerin hataya ulaşmasını önler ve bunun yerine kişiler web sitenizde çalışan bir sayfa görür. Bu, daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratır ve ayrıca SEO etkisini en aza indirir.

Yönlendirmelerin nasıl kullanılacağı ve uygulanacağı hakkında daha fazla bilgi edinin .

Örnek:

Kişiler "/specials" URL'sine erişirken 404 hatasıyla karşılaşıyorsa, sunucunuza kişileri bunun yerine "/special-offers" gibi hata olmayan bir sayfanın URL'sine yönlendirmesini söyleyebilirsiniz. Bu şekilde, birisi “/specials”a erişmeye çalışırsa, “/special-offers”a yönlendirilir ve bir hata mesajı görmez.

Not:

Ancak yönlendirmeyi uygulamanın en önemli kısmı, yönlendirdiğiniz sayfanın insanların bulmayı umduğu sayfayla alakalı olduğundan emin olmaktır. Örneğin, “/specials” hata URL'sini “/contact”a yönlendirmek istemezsiniz çünkü bu, insanların /specials sayfasına ulaşmayı beklerken neden bir iletişim sayfasında oldukları konusunda kafalarının karışmasına neden olur.

Bulunamadı hatasına yol açan bozuk bağlantıyı düzeltin.

En İyisi:

İnsanları bir hata sayfasına götüren dahili bağlantılar (web sitenizde)

Nasıl Çalışır :

İnsanlar ve robotlar, bu hataya atıfta bulunan bir bağlantıdan bulunamadı hatasını bulur. Buna bozuk bağlantı denir. Bulunamadı hata sayfasına trafik gönderen bozuk bağlantı web sitenizde mevcutsa ve sizin kontrolünüz altındaysa (dahili bozuk bağlantı), bozuk bağlantıyı kaynakta düzeltebilirsiniz.

Örnek:

Web siteniz “/specials” bağlantısı içeriyorsa ve bu URL bulunamadı hatası döndürüyorsa, bu bağlantıyı web sitenizdeki “/special-offers” gibi çalışan bir sayfaya değiştirebilirsiniz. Güncellendikten sonra, insanlar bu bağlantıya tıkladıklarında artık hata mesajı almayacaktır. Web siteniz(leriniz), sosyal ağ profil sayfalarınız veya yerel profil sayfalarınız dahil olmak üzere kontrolünüz altındaki herhangi bir mülkte bulunamadı hatalarına yol açan bozuk bağlantıları güncelleyebilirsiniz.

Not:

Birçok bozuk bağlantı, kontrolünüzde olmayan kaynaklarda bulunur. Örneğin, başka bir şirketin web sitesi web sitenize bozuk bir bağlantı içerebilir. Veya bir başkasının sosyal ağdaki gönderileri web sitenizdeki bozuk bağlantılara bağlanabilir. Bu durumlarda, bağlantıyı güncelleyip güncelleyemeyeceklerini görmek için bu web sitelerini veya profilleri yöneten kişilere ulaşabilirsiniz. Bozuk bağlantıyı düzeltemezlerse, tek seçenek hata URL'sini çalışan bir sayfaya yönlendirmek olacaktır.

Silinen sayfaları geri yükleyin.

En İyisi:

Kaldırdığınız ancak ziyaretçilerin hala görmek istediği sayfalar

Nasıl Çalışır:

Bazen, insanların artık o içeriği görmek istemediğini düşündüğünüz için web sitenizden sayfaları silersiniz. Sayfayı sildikten sonra, insanların o sayfaları bulmayı bekleyerek web sitenizi ziyaret etmeye devam edebileceğini fark edersiniz. Birisi silinen bir sayfaya erişmeye çalışırsa, bulunamadı hatası alır. Silinen sayfayı geri yüklemek, ziyaretçilerin hata yerine bulmayı umdukları içeriği bulmalarını sağlar.

Örnek:

Çok az trafik aldıkları için web sitenizden birkaç eski blog gönderisini sildiniz. Sildikten sonra, bu blog gönderilerinden birinin büyük bir haber yayın organı tarafından bağlantılandırıldığını fark edersiniz. Google, web sitenizin yetkisini anlamanın bir parçası olarak bu bağlantıyı kullanıyordu. Ayrıca, insanlar o haber hikayesinden web sitenize tıklıyordu. Bu sayfayı web sitenize geri eklemek, insanların bulunamadı hatası görmesini engelleyecek ve Google'ın sitenizin yetkisini değerlendirmek için bu geri bağlantıyı kullanmasına yardımcı olacaktır.

Sayfaları silmeden önce, bu URL'lere olan trafik modellerini dikkatlice inceleyin. Ayrıca, sayfalara olan geri bağlantıları kontrol edin. Sayfada hala değer varsa, onu web sitenizde tutmayı (muhtemelen içerikte değişiklikler yaparak) düşünebilirsiniz.

Bulunamadı hatasını yoksayın.

En İyisi:

Bilerek kaldırdığınız düşük kaliteli, yararsız veya güncel olmayan içerik

Nasıl Çalışır: Düşük kaliteli veya yararsız içerik

içerdiği için web sitenizden bir sayfayı silebilirsiniz . Bu düşük kaliteli sayfaların URL'lerinin 404 bulunamadı hatası döndürmesini istersiniz. Bu sayfalar sitenizin kalitesini düşürüyordu. Bu URL'lerdeki 404 hata mesajı, Google'a (ve insan ziyaretçilere) web sitenizin genel kalitesini iyileştirmek için düşük kaliteli içeriği kaldırdığınızı söyler. Bu durumlarda, doğru cevap 404 hatasını olduğu gibi bırakmaktır. Bir web sitesinde, özellikle web sitesi daha büyükse ve sık güncelleniyorsa, bazı 404 hataları olması tamamen normaldir. Diğer durumlarda, 404 hatası bilerek kaldırdığınız bir sayfadadır ve kaldırılan sayfayı yönlendirecek başka bir ilgili URL yoktur. Bu genellikle e-ticaret web sitelerinde, web sitenizden bir ürünü kaldırdığınızda ve bu ürünün yeni bir sürümü olmadığında olur. İlgili bir blog gönderisine yönlendirilmeden blog gönderilerini yayından kaldırırsanız da bu durum meydana gelebilir. 404 bulunamadı hatasını olduğu gibi bırakırsanız, bu bozuk sayfa arama dizininden düşecek ve (sonunda) trafik almayı bırakacaktır. Not: 404 hatasını olduğu gibi bırakırsanız, insanların hatadan kurtulmasına yardımcı olmak için iyi bir deneyim sağlayan özel bir 404 hata sayfası kullanmayı unutmayın.

404 Hataları Nasıl Bulunur

404 hatalarını düzeltmenin ilk adımı, web sitenizdeki tüm 404 hatalarını bulmaktır. Hataları bulmak için kullanabileceğiniz birçok araç olsa da, 404 hatalarını izlemek için kullanabileceğiniz üçünü inceleyeceğim: Google Search Console, GA4 ve Screaming Frog.

Profesyonel İpucu: Hataları tespit etmek için birden fazla kaynak kullanmanızı öneririm çünkü bu yöntemlerin her biri hataları biraz farklı şekillerde tespit eder. Örneğin, teknik bir SEO denetimi sırasında , web sitesindeki her sorunu bulabildiğimden emin olmak için mümkün olduğunca çok kaynaktan 404 hatalarını inceliyorum.

Google Search Console'da 404 Hatalarını Bulun

Google Search Console'da Sayfa Dizinleme raporuna gidin . Dizine Eklenmiş ve Dizine Eklenmemiş sayfaların bir grafiğini göreceksiniz. Grafiğin altında, sayfaların dizine eklenmeme nedenlerini listeleyen bir tablo göreceksiniz. "Bulunamadı (404)" bu nedenlerden biridir. Tabloda bu satır listelenmemişse, Google web sitenizde herhangi bir 404 hatası bulmamıştır. Çoğu web sitesinde bazı 404 hataları bulunur. "Bulunamadı (404)" listelenmişse, Google'ın web sitenizde tespit ettiği bulunamadı hata sayfalarının listesini görmek için tablonun bu satırına tıklayabilirsiniz.

GA4'te Bulunamayan Hataları İzle

GA4'te kaç ziyaretçinin 404 hatasına ulaştığını takip edebilirsiniz. Bu, bulunamadı hatalarının web sitenizin performansını nasıl etkilediğine dair doğru bir anlayış sağlayacaktır. Örneğin, bir hataya ulaşan çok sayıda kişi var mı? Ya da web sitenizde 404 hatalarıyla karşılaşan kişiler daha az sıklıkta mı dönüşüm sağladı? Eğer öyleyse, bu hatayı düzeltmenin önceliğini artırır.

Bunu GA4'te takip etmenin en kolay yolu sayfa başlıklarını kullanmaktır. Bunu yapmak için iki gereklilik vardır.

Öncelikle, web sitenizdeki bulunamadı hata sayfasının <title> alanında benzersiz bir sayfa başlığı vardır. Örneğin, hata sayfasındaki başlık etiketi "Sayfa Bulunamadı" veya "404 Hatası" olabilir.

İkinci olarak GA4 takip kodunun bulunamadı hata sayfasına eklenmesi gerekmektedir.

Bu gereksinimler karşılandığında, GA4'te sayfa raporlarını sorgulayarak bu başlığa uyan sayfalara bakabilirsiniz. Raporlar'a gidin, Etkileşim'i seçin ve ardından "Sayfalar ve ekranlar"ı seçin. "Sayfalar ve ekranlar" raporuna geldiğinizde, birincil boyutu "Sayfa başlığı ve ekran sınıfı" olarak değiştirin. Ardından, "Sayfa yolu ve ekran sınıfı" ikincil boyutunu eklemek için artı işaretine tıklayın. Son olarak, tabloda 404 hata sayfanızın başlığını arayın.

Screaming Frog'da 404 Hatalarını Bulun

Screaming Frog gibi bir site tarayıcısı kullanarak web sitenizin herhangi bir yerinde bağlantılı 404 hatalarını tespit edebilirsiniz.

Screaming Frog taramasını çalıştırdıktan sonra “Yanıt Kodları” sekmesine gidin.

İstemci Hatası (4xx) Filtresi. Bu, tarama sırasında bulunan tüm 404'leri gösterecektir. Yararlı bir şekilde, Screaming Frog, dahili bağlantılara ek olarak, bağlantı verdiğiniz harici web sitelerindeki hataları da gösterecektir.

Listelenen bir 404 hatası görürseniz, alt panelde daha fazla ayrıntıyı görüntülemek için üzerine tıklayın.

Alttaki ayrıntılar panelinde, "Bağlantılar" sekmesine tıklayın. Bu, bu bozuk bağlantının web sitesinde nerede bulunduğunu gösterecektir. Ayrıca, bu bağlantı için kullanılan Bağlantı Metnini (veya bağlantı metnini) de göstermesi yararlıdır. Bu şekilde, sayfadaki bağlantıyı hızlıca belirleyebilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde, blog yazılarımdan birinde Google'ın web sitesinde artık bulunmayan bir PDF'e bağlantı veren bozuk bir bağlantım var. Bu hatanın olduğu sayfayı "Kimden" sütununda ve bağlantının metnini "Bağlantı Metni" sütununda görebiliyorum.

404 Hataları Nasıl Oluşur: Yaygın 404 Bulunamadı Hatası Soruları

WordPress'te yönlendirmeyle ilgili 404 hatalarını nasıl düzeltebilirim?

WordPress'te yönlendirmeler eklemenin en kolay yolu Redirection eklentisidir ( Redirection eklentisinde yönlendirmenin nasıl ekleneceğini öğrenin ). Bu eklenti yönlendirmeler eklemenin yanı sıra ziyaretçilerin web sitenizde son zamanlarda karşılaştığı 404'leri de izler. Örneğin, işte web sitemdeki 404 hata günlüğünün ekran görüntüsü.

Buradan, bu hata sayfası için bir yönlendirme eklemek üzere hata URL'sinin üzerine gelebilirsiniz. Belirli bir hatayı düzeltmenin ne kadar önemli olduğunu anlamak için hata günlüğünü incelemeyi seviyorum. Çok sayıda kişi bu hataya ulaşıyorsa, o zaman yönlendirmeyi eklemek genellikle daha önemlidir.

404 hata sayfaları Google'ın indeksinden ve sıralamasından nasıl kaldırılır?

Yakın zamanda web sitenizden bir sayfayı kaldırdıysanız, Google'ın o sayfayı dizinden ve sıralamalardan kaldırması birkaç gün ila birkaç hafta sürecektir. Google'ın sayfayı yeniden taraması, 404 yanıt durumunu algılaması ve Google Search Console'da bir değişiklik görmeden ve sayfanın sıralamalardan düştüğünü görmeden önce sayfayla ilgili dahili kayıtlarını güncellemesi gerekir.

Sayfayı kaldıralı birkaç hafta olduysa, Google Search Console'daki hata URL'sini incelemek isteyebilirsiniz. URL'yi incelemek, Google'ın sayfadaki 404 durum kodunu doğru bir şekilde algılayıp algılamadığını gösterecektir.

Google, web sitenizin robots.txt dosyası tarafından tarama engellendiği için 404 durum kodunu göremeyebilir. Google'ın bu URL'yi taramasını engelleyecek herhangi bir izin vermeme ifadesi olup olmadığını görmek için robots.txt dosyanızı kontrol edin . Google bir URL'yi tarayamıyorsa, robotları 404 hata mesajını görmeyecektir.

Soft 404'ünüz de olabilir. Soft 404, doğru 404 durum kodu olmadan bir hata mesajı döndürür. Doğru durum kodu olmadan, Google bu sayfanın hatalı olduğunu anlamayabilir ve dizinlemeyi veya sıralamayı doğru şekilde güncellemeyebilir.

Google, robotları sayfanın önemli olduğunu gösteren sinyaller bulduğunda sayfaları dizinde tutar. Web sitenizi 404 hata URL'sine atıfta bulunan herhangi bir dahili bağlantı için kontrol edin. Bu dahili bağlantılar Google'a hata sayfasının hala önemli olduğunu ve sıralamaya değer olduğunu gösterebilir. Bu, şema veya XML site haritaları 404 hata URL'lerine atıfta bulunmaya devam ettiğinde de olabilir.

Google Search Console'un URL Kaldırma Aracı'nı da kullanabilirsiniz. Bu araç Google'a bir URL'yi sıralamalardan kaldırmasını söyler, en azından geçici olarak. Kaldırma talepleri en fazla birkaç ay sürer, bu nedenle bu uzun vadeli bir çözüm değildir. Google Search Console'da "Dizin" bölümünün altındaki Kaldırmalar'a gidin ve arama sonuçlarından kaldırma talebinde bulunmak için Geçici Olarak Kaldırma aracına 404 URL'sini girin.

410 veya 404 durum kodunu kullanmalı mıyım?

SEO için 404 veya 410 durum yanıt kodu işe yarayacaktır. 410 durum kodu, sayfanın bilerek kaldırıldığını gösterir. "Gitti" anlamına gelirken, 404 durum kodu "Bulunamadı" anlamına gelir. Web sitenizden sayfaları bilerek sildiğinizde 410 kullanmanızı öneririm. Bu, bilerek kaldırılan sayfaları diğer türdeki bulunamadı hatalarından ayırır. Örneğin, bir düzine yararsız sayfayı silerseniz veya web sitenizden eski ürünleri kaldırırsanız, silinen ve kaldırılan bu sayfalar 404 durum kodu yerine 410 durum kodu döndürebilir.

410 yanıtı kullanmanız gerektiğine dair bir SEO gereksinimi yoktur. 410'u kullanmak, arama motorlarına sayfaya ne olduğu ve neden kaldırdığınız hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir. Bazı kanıtlar , Google'ın 410 hatalarını 404 hatalarından daha az sıklıkta tarayabileceğini, bunun da Google'ın 410 durumuna sahip sayfaları farklı şekilde ele aldığını gösterdiğini öne sürüyor. Deneyimlerime göre, 410 durum kodu döndüren hatalar, 404 durum koduna göre dizinden daha hızlı düşme eğilimindedir.

Özel bir 404 sayfam olmalı mı?

Özel bir 404 sayfası, bir hatanın meydana geldiğini açıklayan özel bir hata sayfası içerir. Web sitenizin geri kalanıyla eşleşecek şekilde tasarlanmıştır. Şirketinizin markasını, web sitenizin navigasyonunu içerir ve web sitenizin geri kalanına benzer tasarım öğeleri içerir. Özel bir 404 sayfasına sahip olmanın mantıklı olmasının birkaç nedeni vardır.

Daha İyi Kullanıcı Deneyimi. Özel bir 404 hata sayfası oluşturmak , iyi bir bozuk kullanıcı deneyimi sunmanın önemli bir parçasıdır . Özel bir 404 hata sayfasına sahip olarak, ziyaretçiler doğru web sitesine geldiklerini bilecek ve hatadan kurtulma şansları daha yüksek olacaktır.

Gezinme ve Arama Seçenekleri: Ana sayfanız, popüler ürünleriniz veya önemli makaleleriniz gibi önemli sayfalara bağlantılar ekleyebilirsiniz. Ayrıca 404 hata sayfanıza bir arama çubuğu da ekleyebilirsiniz. Bu özellikler ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarını veya sitenizin yeni alanlarını keşfetmelerini kolaylaştırır.

Marka Tutarlılığı: Özel 404 sayfaları, web siteniz genelinde marka tutarlılığını korumanıza olanak tanır. Bu, web sitesi kullanıcı için bozulmuş olsa bile marka kimliğinizi ve mesajınızı güçlendirebilir.

İyi bir örnek GitHub'ın özel 404 sayfasıdır. Markalarını korurken bir şeylerin ters gittiğini açıklar. Bu hata sayfası ayrıca insanların bulmayı bekledikleri içeriği aramaları için kolay bir yol sağlar. Gezinme, GitHub'ın destek ekibiyle iletişime geçmek için bilgilerle birlikte mevcuttur.

Web sitemde 404 hatalarına ne sebep olur?

Sayfa Silme. 404 hatası görmenizin en yaygın nedeni, ziyaretçilerin veya arama motoru robotlarının web sitenizden kaldırdığınız sayfalara erişmeye çalışmasıdır. Bir sayfa kaldırıldığında, artık içerik döndürmez ve o sayfaya erişen herkes bir hata görür.

URL Değişikliği. 404 hataları URL'ler değiştirildiğinde de oluşabilir. Bir sayfadaki URL'yi değiştirirseniz, eski URL bulunamadı 404 hatası döndürür. Değiştirilen URL'lerden kaynaklanan bulunamadı hataları genellikle eski URL'den yeni URL'ye bir yönlendirme ekleyerek kolayca düzeltilebilir.

Kullanıcı Hatası. Bulunamadı 404 hataları kullanıcı hatası nedeniyle de meydana gelebilir. İnsanlar bir URL'yi yanlış kopyalar veya tarayıcıya yanlış URL'yi yazar. Örneğin, insanlara "site.com/big-sale" adresini ziyaret etmelerini söyleyen reklamlarla yeni bir satış başlatabilirsiniz ancak kullanıcılar bunun yerine "site.com/bg-sale" yazabilir.

Bozuk Bağlantılar. Bozuk bağlantılar 404 hatalarının bir diğer yaygın nedenidir. Web sitenize, e-postanıza veya sosyal paylaşımınıza bağlantılar eklerken, URL'yi yanlış kopyalamak kolaydır. Bunu kendim yaptım. Örneğin, "elementive.com/about-elementive" gibi bir URL'yi kopyalamak istedim ancak bunu "elementive.com/about-" olarak kopyaladım ve ardından yanlış URL'yi bir e-postaya yapıştırdım. Birisi bu yanlış URL'ye tıklarsa, web siteniz bulunamadı hata sayfasını döndürecektir.

Yazım hatalarından kaynaklanan 404 hatalarını nasıl önleyebilirim?

Bazen insanların doğrudan tarayıcılarına bir URL yazmaları gerekir. Bunu genellikle çevrimdışı satış veya pazarlama materyallerinde yer alan URL'lerde görüyorum. İnsanlar URL yazdıklarında hata yapabilirler ve bu hatalar hatalara yol açabilir. İnsanların yapabileceği yaygın hataların ve yazım yanlışlarının bazılarını tahmin edebilirsiniz. Ardından ziyaretçileri URL'nin yazım yanlışı olan sürümünden yazım yanlışı olmayan sürümüne götüren yönlendirmeler oluşturun. Hangi yönlendirmelerin kullanıldığını görmek için web sitenizin günlük dosyalarını takip edebilir ve ardından nihai olarak kullanılmayanları kaldırabilirsiniz.

Paylaşmak: